Ciutat

L’Ajuntament de Sabadell ha executat el 12% de les obres previstes fins al setembre

És un problema comú de totes les administracions públiques: hi ha inversions que es posen sobre el paper i després no es traslladen al carrer. L’Ajuntament de Sabadell havia executat el 12% de les obres públiques de l’any a finals de setembre, segons ha pogut saber el Diari a través de fonts municipals. En xifres concretes, s’han facturat 9,6 milions sobre els 74,9 milions de les inversions previstes pel consistori.

El baix nivell d’execució de les actuacions és una constant. Es repeteix en el temps, independentment del color polític del Govern municipal: entre 2017 i 2020, es van realitzar –de mitjana– un 28,5% de les obres incloses en els pressupostos municipals. L’any Covid es va tancar amb un 26% de l’obra efectuada, lleugerament per sota a causa de la pandèmia, que va paralitzar les actuacions durant tres mesos [vegeu gràfic].

Com s’explica que les previsions no es compleixin? La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, sosté que el grau d’execució de les inversions per al 2021 se situa en el 12% pel mètode de càlcul: s’inclouen només les factures que l’Ajuntament ha rebut de les empreses que executen els treballs.

Tot just hem començat algunes actuacions importants, com el parc de les Aigües i el del Nord, o les reformes en els ferms i les voreres, que no s’inclouen en els números de setembre”, explica la regidora, que preveu que les actuacions avancin en el que queda de l’any 2021. “Es pot comprovar que estem fent obres d’envergadura a diversos punts de la ciutat, tot i que l’execució del pressupost ho reflectirà més endavant”, insisteix.

Com s’explica? Els quatre motius

Els números freds ens expliquen poc sobre el grau d’execució de l’Ajuntament de Sabadell. En primer terme, cal tenir en compte que la realització d’obres oscil·la segons els anys, al ritme dels tràmits administratius –les adjudicacions i licitacions–: per exemple, el 2016 es van executar el 46,9% de les inversions i el 2017 va baixar a un 34%. Hi ha obres que passen d’any a any, i això també ho condiciona.

Segons fonts municipals, a la burocràcia administrativa cal afegir la fiscalització de la institució. A banda, la Covid ha condicionat les inversions previstes per l’Ajuntament. A curt termini, la Covid va aturar les obres durant tres mesos (2020), però ara també ha afectat les empreses adjudicatàries. Algunes han rescindit contractes per la seva situació econòmica i altres empreses han experimentat un augment dels costos de construcció per la manca de matèries primeres.

MAPA: Obres al costat de casa? Les inversions de l’Ajuntament de Sabadell per al 2021

ERC: “No s’arribarà al 20% a finals d’any”

El principal grup de l’oposició a l’Ajuntament, ERC, dubta de les previsions del Govern municipal. La número 2 dels republicans, Èlia Soriano-Costa, considera que no hi ha “temps material” per fer les obres al ritme previst d’enguany. “Amb els números que tenim, i segons les nostres previsions, és difícil que el grau d’inversions arribi al 20%”, assegura la regidora, que puntualitza: “Els processos administratius són rígids, però és evident que el Govern no és capaç de tirar les inversions endavant”.

Segons els republicans, el problema no es restringeix a l’obra del Govern actual, perquè hi ha actuacions amb fons europeus del 2019 que “no s’han començat a executar, com els entorns escolars i l’Agència Local de l’Habitatge”, segons asseguren. “Els nous projectes no s’estan fent, però tampoc els del mandat anterior”, sentencia Soriano-Costa.

Comentaris
To Top