Ciutat

MAPA: La Generalitat preveu 13,4 milions d’euros en obres a Sabadell el 2022. On es gastaran?

Sabadell es fa un lloc en el projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya el 2022. El Govern autonòmic preveu invertir 13,4 milions d’euros a la ciutat l’any vinent. La majoria –8,4 milions– anirà destinat a equipaments educatius i sanitaris, segons les previsions de l’executiu. Les obres previstes a Sabadell representen un 11% de la despesa al Vallès (118,6 milions d’euros) i un 3% del total de Catalunya (3.951 milions d’euros).

A nivell comarcal, els pressupostos augmenten sis milions d’euros (+5,9%) respecte els pressupostos de 2020. Tot i la pujada, la inversió al Vallès s’ha mantingut per sota dels 200 milions d’euros en els últims tres comptes del Govern de la Generalitat (2017, 2020 i 2022).

Consulta les inversions de la Generalitat sobre el mapa

Les actuacions incloses en l’avantprojecte pressupostari a Sabadell corresponen a obres ja iniciades o en tràmit, que ja estaven en l’agenda de la Generalitat. Entre els més destacables, s’invertiran 4,1 milions d’euros en el Parc Taulí, la majoria destinats en els nous edificis Frontal Gran Via –pendent del projecte– i l’edifici Ripoll –ja iniciat–. Ambdós equipaments serviran per ampliar i modernitzar el complex hospitalari sabadellenc.

“Són uns pressupostos que van cap a l’esquerra. Un de cada dos euros de les inversions a Catalunya es destinaran per a salut i educació. Continuem les inversions potents que ja haviem previst a la ciutat”, destaca el diputat i portaveu de salut d’ERC al Parlament, Juli Fernàndez, en declaracions al Diari. Pel que fa a les inversions sanitàries, també s’inclou una partida de més de 300.000 euros per a la construcció del CAP de Can Llong, que s’hauria de finalitzar abans del 2022 si el calendari es compleix.

Obres de l’edifici de l’escola Virolet, a Can Llong (arxiu) / VICTÒRIA ROVIRA

Encara a l’oest de la ciutat, es reserven 3,8 milions d’euros per a l’escola Virolet, que després de dècades ha de deixar enrere els barracons. Molt a prop, s’està pendent de la construcció de 34 habitatges protegits a la ronda Europa.

A l’Eix Macià, es manté el calendari per la substitució del sistema de climatització dels Jutjats de la ciutat (1,3 milions d’euros). Precisament, una de les qüestions pendents és si cal construir un nou edifici judicial o bé millorar l’actual. En una entrevista recent amb el Diari, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, plantejava ambdues possibilitats. Ciuró ha explicat aquest dijous al Parlament que abans de finals d’any es decidirà on s’ubiquen els jutjats de les ciutats de Tarragona i Sabadell.

Com es rep la previsió d’obres de la Generalitat a l’Ajuntament de Sabadell? El portaveu del Govern, Pol Gibert, considera que la inversió a Sabadell i al Vallès és “clarament insuficient”. Remarca que els últims pressupostos han estat els més baixos en termes de despesa des del 2005. “Es consolida la manca d’inversió des de l’arribada d’ERC a la conselleria d’Economia”, assegura.

Els jutjats de Sabadell / LLUÍS FRANCO

Les assignatures pendents

Com el futur dels Jutjats, queden pendents altres equipaments reclamats des de Sabadell, com la construcció de l’escola Narcisa Freixa (Eixample), que segueix en un emplaçament provisional de barracons. L’Ajuntament ha iniciat l’adequació dels terrenys perquè la Generalitat pugui iniciar les obres de l’equipament definitiu. Ambdues administracions treballen perquè estigui llest el curs 2023-2024.

Així mateix, s’està pendent d’una proposta definitiva per ubicar una nova seu dels Bombers de la Generalitat, acordada entre l’Ajuntament de Sabadell i el Departament d’Interior. En l’actualitat, l’equipament de la carretera de Barcelona ha quedat obsoleta.

I la darrera qüestió –la reclamació de les reclamacions sabadellenques– és la residència pública. Sabadell no en té cap, fet que preocupa a les entitats socials i a l’Ajuntament. Segons les estimacions del consistori, construir l’equipament per a la gent gran suposaria uns 10 milions d’euros.

Els deures pendents entre Sabadell i la Generalitat

Comentaris
To Top