Publicitat
Ciutat

Deu moments que han marcat la història de TUS

TUS autobusos urbans de Sabadell 1982 / CEDIDA

La cooperativa començava a rodar amb 33 vehicles fa ara quaranta anys. L’ampliació del servei i la renovació de la flota marquen la seva trajectòria

La cooperativa tindrà presència a la ciutat com a mínim fins al 2032, quan venç el contracte actual, que ha viscut cinc pròrrogues / cedides

Transports Urbans de Sabadell (TUS) feia les seves primeres passes amb una flota de 33 vehicles Pegaso 6038. Menys de la meitat de la flota actual (67). I no tenien res a veure amb els autobusos que coneixem avui: aleshores el conductor era qui cobrava en efectiu –res de màquines validadores–, els seients eren de fusta i s’entrava per l’accés davanter i hi havia una única porta de sortida.

El dilluns 1 de febrer del 1982 els autobusos engegaven per primer cop els motors a Sabadell. El primer vehicle sortia a les 4.07 del matí des de l’estació de Sabadell Sud i només hi va pujar un sol passatger. Ni els vehicles ni el servei són els que van ser fa quaranta anys: l’any 1984, poc després que TUS es posés en marxa, amb una xarxa molt més modesta que l’actual i sis línies en funcionament, les potes del servei es van ramificar i arribava per primer cop a Poblenou, Torre-romeu, Can Roqueta i Cifuentes. “Va ser una fita molt important”, recorda Paco López, president de TUS. 

Fins al 2032 (com a mínim)

Actualment, tenen presència a tots els barris de la ciutat i han fet el salt mediambiental: el 45% de la flota la formen els vehicles híbrids, amb un clar impacte en la cura de les emissions: els híbrids han reduït el 24% de l’emissió de CO2 en el global de la flota i una caiguda del 36,2% de les emissions en els vehicles que substitueixen. De moment, el servei que presta TUS continuarà actiu fins al 2032 com a mínim, quan expira el contracte i cal convocar un nou concurs. Però la cooperativa tornarà a postular-se un cop més.

El que va començar sent una connexió nord-sud, s’ha ramificat i connecta tots els barris. El recorregut de la cooperativa a la ciutat té noms propis, però també es resumeix amb tres dades: 515 milions de viatgers i més 110 milions de quilòmetres i 6,1 milions d’hores al volant.

Un autobús de TUS l'any 2004 / CEDIDA

Un autobús de TUS l’any 2004 / CEDIDA

Les dates clau

1982: En marxa per primer cop el primer autobús de TUS. Arrenca des de l’estació sud amb només un passatger.

1995: S’inaugura una oficina d’informació i atenció a l’usuari que es trobava a la plaça de l’Àngel. S’expedien títols de transport. 

1996: Es donen vuit autobusos a Sarajevo per refer la seva flota després de la guerra.

1999: TUS s’integra al sistema tarifari integrat (ATM), s’impulsen noves línies i es renoven marquesines i màquines validadores.

2007-2009: La flota passa a ser tota de plataforma baixa, adaptada a persones amb mobilitat reduïda.

2013: Millors connexions a la xarxa entre línies. Es renova web de TUS i es posa en marxa l’aplicació per a dispositius mòbils.

2016: S’allarga l’L44 al Taulí i millora les freqüències de l’L4 i l’L44. Nova línia L14 i L8 els dissabtes.

2017: S’incorpora el primer vehicle híbrid, el model Vectia.

2020: Renovació de la flota amb tretze nous autobusos híbrids.

2020-2022: Amb l’esclat de la pandèmia, el fort creixement (+7%) que experimentava TUS va frenar en sec. A hores d’ara, transporten el 76,6% dels passatgers de l’any 2019.

Publicitat
Comentaris
To Top