Publicitat
Diners

Sabadell creix en nombre d’empreses i s’apropa a xifres del 2019

La ciutat tanca el 2021 amb 114 companyies més que l’any anterior i se situa com el cinquè municipi en generació de riquesa

Un treballador al polígon de Can Roqueta / LLUÍS FRANCO

El nombre d’empreses de Sabadell el desembre del 2021 mostra una evolució positiva respecte a la xifra de l’any 2020, segons un informe del Flaix Dades del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) que recull xifres de l’Idescat d’acord amb les dades de centres de cotització de la Seguretat Social. La ciutat va tancar l’any amb 114 empreses més. Tanmateix, respecte al 2019, el període anterior de l’arribada de la pandèmia, Sabadell n’ha perdut 317 —ara compta amb 5.200 companyies, mentre que fa dos anys la xifra era de 5.517—.

El sector serveis és l’àmbit que més empreses recupera respecte al 2020 (+103), tot i que encara no arriba a les xifres del 2019 (-216). La construcció també guanya companyies en comparació amb el 2020 (+20) i es queda a prop de les que tenia fa dos anys (-23). El sector que més ha notat la crisi de la Covid és l’industrial que el 2021 ha perdut empreses respecte a l’any anterior (-9). Sabadell té ara 539 indústries, lluny, per exemple, de les 1238 que tenia el 2014.

Sabadell ha crescut en 114 empreses / VICTÒRIA ROVIRA

Menys pimes industrials

Així mateix, segons el Flaix Dades del CIESC l’evolució positiva de la xifra d’afiliats a Sabadell—en té 93.761 afiliats en total—, indica una pèrdua de pimes industrials i de serveis del teixit econòmic. A més, també apunta cap a un augment de la dimensió de pimes amb una concentració de la xarxa empresarial, però alhora una disminució de la seva diversificació i potencial de creixement.

D’altra banda, el desembre del 2021, un 77,44% del teixit empresarial de Sabadell correspon a empreses del sector serveis, el 12,04% a companyies de la construcció, i un 10,37% a indústries. El nombre d’empreses de Sabadell és el 20,45% del Vallès Occidental i el 13,93% del conjunt dels dos Vallesos.

Dit això, pel que fa al Vallès Occidental, la dada del quart trimestre del 2021 suposa un augment interanual del 2,48%—tots els sectors presenten un nombre d’empreses per sobre del de 2020)—, però una pèrdua del 5,77% davant la xifra de desembre del 2019. En valors absoluts, aquesta pèrdua és de 1.556 empreses: 997 empreses menys de serveis i 556 menys d’indústries, mentre que la construcció es manté força estable (-3).

Més generació de riquesa

Seguidament, segons l’Idescat, l’activitat econòmica de Sabadell suma 4.343 milions d’euros a l’any (valor afegit brut, 2020). El 83,2% d’aquesta xifra prové del sector de serveis, mentre que només un 9,9% prové de la indústria (percentatge que s’ha anat reduint any rere any). Aquest fet és recurrent a la majoria de municipis amb una generació de riquesa semblant a Sabadell. Per exemple, el sector de serveis a l’Hospitalet de Llobregat suma el 88,4% del valor afegit brut de la ciutat.

Dit això, Sabadell se situa com el cinquè municipi en generació de riquesa, només per sota de Barcelona, l’Hospitalet del Llobregat, Terrassa i Sant Cugat.

L’atur creix a Sabadell

A continuació, tot i que l’evolució d’empreses i l’activitat econòmica mantenen una dinàmica positiva, les xifres d’atur del gener del 2022 no han anat en consonància, tot i que el primer mes de l’any sol ser un mes en què acostuma a créixer el nombre d’aturats a causa de la finalització de contractes temporals de la campanya de Nadal.

L’atur ha pujat a Sabadell per primer cop en els darrers deu mesos. La ciutat ha tancat el mes de gener amb 48 desocupats més, un registre contraposat al desembre (-33), segons dades publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social. Ara, el nombre d’aturats se situa als 11.918 —la xifra del desembre era d’11.870—. Es tracta, això sí, del segon registre més baix des de l’agost del 2008.

Tot i l’increment del nombre de desocupats, hi ha 3.438 sabadellencs sense feina menys que el gener del 2021 (-22,4%). És a dir, la situació continua sent força millor que el mateix període de l’any anterior.

Publicitat
Comentaris
To Top