Ciutat

MAPA: Estudien posar càmeres de videovigilància als eixos comercials i a les places de Sabadell

A temps real, vigilats 24 hores al dia, set dies a la setmana. L’Ajuntament de Sabadell estudia ampliar el sistema de videovigilància a punts estratègics de la ciutat. Segons ha pogut saber el Diari, es volen instal·lar càmeres al passeig de la Plaça Major i les places de Sant Roc (Centre), del Pi (Ca n’Oriac) i de la Creu de Barberà.

L’objectiu és controlar els principals eixos comercials i zones d’especial afluència. Les càmeres captaran imatges en directe, que s’enviaran al Centre de comandament de la Policia Municipal a través de tecnologia 5G. La tècnica actual permet captar imatges en 360 graus. A través de la intel·ligència artificial, el sistema és capaç de reconèixer trets físics i peces de roba. També podran distingir models i matrícules de cotxes, amb un zoom que arriba a un quilòmetre de distància.

La càmera de seguretat de la plaça de Picasso / VICTÒRIA ROVIRA

“La Policia Municipal, a través de la unitat de Districte, intervindrà encara més sobre les zones de concurrència pública, a prop de les botigues, en què la delinqüència s’expressa en forma de furts i robatoris”, assenyala el regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez. En els últims mesos s’han produït almenys quatre encastaments a botigues de la Rambla. Segons les darreres dades disponibles –de la Junta de Seguretat d’octubre del 2021–, els robatoris amb violència o intimidació a Sabadell han crescut respecte abans de la pandèmia (2019). Tant a l’espai públic (+26%) com en establiments (+23%).

On aniran les càmeres?

El nombre de càmeres a l’espai públic s’incrementarà en un 50% a curt termini. Actualment, hi ha catorze punts repartits per la ciutat, i en els propers mesos es preveu sumar-ne set més [vegeu mapa]: tres a l’entorn de l’Eix Macià i el parc de Catalunya (a la llacuna, a l’stakepark i a la plaça de Catalunya), un a la plaça d’Espanya, i tres més a la plaça del Primer de Maig, a Can Puiggener.

El desplegament sobre les places i eixos comercials encara està en estudi. Es treballa amb vuit nous punts de videovigilància: dos a la plaça del Pi (un orientat a l’avinguda Matadepera), tres al Centre (al Passeig, a Doctor Robert i a Sant Roc) i tres a la Creu de Barberà (una a la plaça i les altres dues dirigides a carretera de Barcelona i al passeig d’Espronceda).

Les gravacions es visualitzaran des del nou Centre de comandament de la Policia Municipal a Can Marcet, que s’està a punt de culminar.

Per a què serveixen?

El sistema de càmeres de videovigilància té dues funcions: preventiva i reactiva. D’una banda, es pot detectar qualsevol fet a distància i en temps real, i actuar en conseqüència. Un cas que ho mostra és Can Roqueta, on es fan curses il·legals i macrobotellons. Allà, un cop es detecta un grup important de vehicles, s’envia una patrulla a tancar l’accés a la zona.

D’altra banda, les càmeres també s’utilitzen envers investigacions policials i judicials. Sigui per comprovar un possible delicte, per identificar l’autor d’un fet o per fer seguiment d’activitats il·legals. A Can Deu, per exemple, es va fer contribuir a vigilar l’activitat de clans vinculats al narcotràfic. “Ens permet fer seguiment de bandes organitzades en col·laboració amb els Mossos”, assevera Rodríguez.

Comentaris
To Top