Vallès

La Generalitat reprèn la rehabilitació dels pisos de Badia per a instal·lar-hi balcons i galeries

Es tracta d’un conjunt global de 31 blocs on cal actuar-hi per resoldre unes edificacions “en molt mal estat” i amb amiant

Façana d'un edifici amb fibrociment a Badia / VICTÒRIA ROVIRA

La Generalitat reprendrà en les properes setmanes les tasques de rehabilitació dels edificis en forma d’estrella de Badia del Vallès. Es tracta d’un conjunt global de 31 blocs on cal actuar-hi per resoldre unes edificacions “en molt mal estat”, segons va detallar la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en una visita que va fer als immobles conjuntament amb l’alcaldessa, Eva Menor, i representants dels veïns, el dijous. La previsió és destinar-hi 19 milions d’euros i que aquest 2022 es treballi en els tres primers blocs, amb una durada dels treballs d’uns 18 mesos per cada un dels edificis. L’actuació se suma al compromís del Govern per a retirar l’amiant de tots els habitatges de la ciutat, la que té més quantitat d’aquest material de tot l’Estat.

Al 2006 es va començar a intervenir en els primers blocs, els que requerien una remodelació mes urgent, però no hi va haver continuïtat per la situació econòmica, que va frenar el projecte engegat. En aquell moment es va optar perimer per fer unes estructures adjacents a les petites galeries ha existents, dotant-les de més espai, les primeres obres amb materials diversos i les següents amb una combinació de formigó i vidre.

“Ara reprenem les obres de remodelació dels balcons i galeries, que estan en molt mal estat, i on en algunes hi ha amiant”, va destacar Cervera en la visita als edificis. La remodelació que arrenca aquest 2022 s’allargarà els proeprs anys, amb la previsió d’actuar en cinc edificis cada any fins completar la totalitat dels blocs amb planta d’estrella.

“En els propers anys podrem dir que Badia té les condicions per viure-hi”, va afegir Cervera. La previsió es detinar 650.000 euros per cada un dels blocs.

La Generalitat invertirà 4,5 milions d’euros per treure l’amiant dels habitatges de Badia del Vallès abans del 2025

“És una bona notícia que la Generalitat torni a intervenir en el parc d’habitatges, i ho celebrem de la mateixa manera que amb el compromís de retirar tot l’amiant, donat que la realitat urbana residencial és la nostra principal riquesa”, va apuntar l’alcaldessa, Eva Menor. Amb un parc envellit pel pas del temps i una densitat construïda notable, l’alcaldessa considera una bona notícia l’esforç per dignificar la ciutat, on hi viuren més de 13.000 persones en un territori d’unes 90 hectàrees.

Amiant urbà

Badia del Vallès és la ciutat amb més amiant de tot l’Estat, una situació que obliga a treballar-hi de manera intensa per a retirar aquest material, molt vomú en la segona meitat del segle passat però que és altament tòxic en cas que es respirin les fibres que se’n desprenen en trencar-se o la seva pols. “Amb els recursos que hi destinarà l’Agència Catalana de Residus podrem retirar la totalitat de l’amiant de les edificacions”, va explicar Menor.

El passat mes de novembre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar que el Govern invertirà 4,5 milions d’euros per treure l’amiant de tots els habitatges del municipi abans del 2025. Això implicarà actuar en 200 blocs de la ciutat, un fet que segons Menor, permetrà treure d’una vegada per totes l’amiant de les vides dels veïns de Badia.

Comentaris
To Top