Oci i cultura

Dijous gras ja és aquí: botifarres de foie, tòfona, pizza o gorgonzola

ELS COLORS DEL CARNESTOLTES QUE ES MENJA / LLUIS FRANCO

Dijous gras, botifarra menjaràs. És una dita tradicional un pèl amenaçadora, però qui vulgui, ha d’aprofitar abans de Dimecres de Cendra (2 de març) i que arrenqui la Quaresma. Llavors quedarà proscrita la menja de carn i peix. 

D’aquí que avui arrenquin uns dies de disbauxa culinària. Tant és si li dius Dijous Gras o Dijous Llarder. O per la canalla al Vallès, el “dia de truites”.

Tots fan referència al costumari d’un dia marcat pels àpats dins l’àmbit familiar, protagonitzats per les truites, les botifarres i els llardons. 

“Abans, econòmicament no teníem tant de cèntims. Només cal veure que la gent no anava tan grassa”, explica Joaquim Vidal, de la parada Can Vidal del Mercat Central. “I quan arribada dijous gras, t’ajuntaves amb la família per berenar i cadascú anava posant això i allò altre. Era una gran festa!”, afegeix. També era habitual que l’amo portés als treballadors unes botifarres al taller, o que la canalla fes un tast a l’escola. 

Truita de Dijous Gras / LLUÍS FRANCO

Una tradició que no és aliena als canvis socials. Per això, si aneu ara al Mercat Central, trobareu que moltes parades ofereixen botifarres sense gluten. És el cas de la Xarcuteria Andreu. “No som una botiga especialitzada en menjar apte per a celíacs, però cada vegada se’n venen més”, expliquen des de la parada. 

També a Cal Vivet, a Sentmenat, les elaboren sense farines blanques. I afronten una campanya amb bona perspectiva i molta venda on-line. Des dels confinaments que ha quedat molt la idea de fer comandes a casa”, explica Miquel.

De tòfona i foie

L’altra novetat és la innovació de gustos, que cada any ens porta una nova combinació. 

La Cansaladeria Medran, per exemple, estrena enguany la botifarra de xoriço i la botifarra d’espàrrecs amb alls tendres. Esther Medran també n’anomena d’altres, com la selecta de tòfona i foie. També repliquen plats tradicionals com l’emmascarada (amb botifarra negra) i la truita de pagès (amb cansalada i mongeta del ganxet). “Una altra opció és la de pebrot de jalapeño, per la gent que els hi agrada el picant”, explica Medran. També en trobareu de xampinyons i all i julivert, de carbassó, de trompetes de la mort, d’espinacs i panses…

A Cal Vivet, per la seva banda, fan innovacions tan curioses com la botifarra de pizza de bacó. “I una lleugerament dolça, amb xocolata i taronja”, explica Miquel. D’altres fusions són la botifarra de foie i ceba caramel·litzada, la de sobrassada i mel…

De parada en parada

Dolors i Mireia, de Can Vidal / LLUÍS FRANCO

Cal Vidal: Dolors i Mireia mostres les seves botifarres d’ou, a la parada de Can Vidal, que són les meves venudes. 

Esther Medran / LLUIS FRANCO

Medran: Esther Medran destaca les novetats d’enguany: la de xoriç i la d’espàrrecs amb alls tendres.

Pepi Martí, de Casa Maresma / LLUÍS FRANCO

Casa Maresma: Pepi Martí diu que la novetat d’enguany és la de gorgonzola i codony. També n’hi ha de calçots, de patata…

La parada de Cal Vivet, a Sentmenat / DS

Cal Vivet: Des de Sentmenat, en fan de dolces (xocolata i taronja), de molt peculiars (pizza amb bacó) i selectes (de foie i ceba caramel·litzada). 

Comentaris
To Top