Ciutat

Carnaval 2022: on i quan es farà la rua de Sabadell?

Carnestoltes organitzant al Torrent del Capellà / LLUÍS FRANCO

La rua a Sabadell es reprèn, tot i que amb 7 carrosses i 800 participants menys que abans de la pàndèmia

Carnestoltes organitzat al Torrent del Capellà / LLUÍS FRANCO
[Marta Ordóñez i Ander Zurimendi]

Ball de colors, una desfilada per presumir de disfressa i un extra de brilli-brilli. L’originalitat torna a recórrer els carrers de Sabadell per Carnestoltes, dos anys després de la seva darrera celebració. Era just febrer de 2020 i faltaven pocs dies perquè esclatés la pandèmia. Encara més: potser la Covid ja circulava, aquells dies de disbauxa. 

El que va venir després ja és sabut: la suspensió de la rua, l’any 2021. Però afortunadament, aquest 2022 es  recupera la desfilada i la festa. Això sí: amb distàncies de seguretat i una desfilada més espaiada, l’ús de mascareta i un petit descens dels participants. 

De fet, la rua d’enguany hi desfilen 900 persones, al 2020 hi van participar fins a 1.700. O sigui, un 43% menys. El format també és més modest. Hi participen 11 comparses i quatre carrosses, mentre que a  l’edició pre-pandèmia hi van ser 22. Malgrat tot, hi haurà Carnestoltes. No és pas poc. A Terrassa l’han posposat al juny. I a d’altres ciutats l’han suspès. “La novetat d’enguany és el retorn de la festa. I és una molt bona notícia”, apunta el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. 

Enric Peidró, membre del grup organitzador Disbauxa, hi coincideix: “La victòria és fer-ho, tot i que perdem gent i alguns dels actes”. De fet, la decisió final de de mantenir la celebració del Carnestoltes “s’ha pres a última hora”, reconeix Peidró. I és que han estat, colze a colze amb la regidoria de Cultura, pendents de l’evolució de la Covid. 

El descens en la participació, de fet, es deu a aquesta incertesa. “Les colles comencen els preparatius a l’estiu, perque és tot molt artesanal. Però en aquest cas, no els vam poder dir fins al desembre que creiem que sí que es podria fer la rua”, contextualitza Peidró. De forma que moltes colles han hagut d’anar a correcuita, mentre que d’altres no han pogut arribar a temps. Ara bé, hi haurà Carnestoltes. I aquests són els principals actes.

L’agenda de dissabte

Comencem amb un tastet de rues i ruetes repartides arreu dels diferents barris de la ciutat. El Grup Disbauxa també reserva dissabte pel públic familiar, amb el desè concurs infantil de disfresses. Té lloc a les 17 h, a la plaça del Doctor Robert. 

Posteriorment, a les 19.30h se servirà la tradicional Catxaruta. En aquestà edició, però, serà take-away. “El començarem a bullir cap a les 12 h, com sempre. Però per evitar contagis, no muntarem taules per perdre’l col·lectivament, sinó que el repartirem en tuppers”, explica Peidró.  Aquella tarda tampoc farà la seva aparició el Rei Carnestoltes ni el Reietó, ni faran lectura del seu pregó. 

Un equip de veïnes del barri del Torrent del Capellà confeccionant les disfresses de la comparsa / LLUÍS FRANCO

Un equip de veïnes del barri del Torrent del Capellà confeccionant les disfresses de la comparsa / LLUÍS FRANCO

L’agenda de Diumenge

La jornada dominical arrencarà amb l’estrena de la nova colla Ball de Gitanes de Sabadell (a les 12 h, a la plaça Sant Roc). La gran cita de Carnestoltes es reserva per la tarda (17 h), quan arrenqui la rua des de la cruïlla de l’avinguda Francesc Macià amb el carrer Francesc Layre.

La comitiva seguirà per la carretera de Prats de Lluçanès, la plaça de la Creu Alta, l’avinguda de l’Onze de Setembre, la plaça de les Dones del Tèxtil, la via de Massagué, la plaça de l’Àngel, el passeig de Manresa, el passeig de la Plaça Major, la plaça del Doctor Robert i la Rambla, fins a la cruïlla de l’avinguda de Barberà amb la Gran Via.

En acabar, es manté el lluirament de premis del concurs (plaça del Doctor Robert, 20.30 h), que estarà amenitzat per la música i ballada de la banda Remember. Finalment, a les 21.45 h, la Vella Quaresma crearà la figura del Rei Carnestoltes. I baixaran els angelets des del Campanar de Sant Fèlix. 

Al Torrent i la Planada, festa veïnal

Així mateix, el Carnaval és una festa que dota d’identitat dos barris de la ciutat: el Torrent del Capellà i la Plana del Pintor, que s’han constituït com una de les referències del carnestoltes a Sabadell i fa dècades que ho celebren.  La seva feina es lluirà dissabte i diumenge a les dues rues previstes.

A la Plana del Pintor, que fa quasi 30 anys que participa al Carnestoltes de forma activa, un equip de setze persones porten mesos enllestint cada detall de la cavalcada. Alerta spoiler: la temàtica, el gat amb botes, homenatja un referent veïnal de la zona, Pepe Palma, que va morir a causa de la Covid-19. “Era la idea que tenia el Pepe, i ho hem en el seu honor”, apunta Antonio Muela, veí i organitzador de la rua. Cada peça de roba ha estat confeccionada al barri: els barrets, les botes i els bodies.

Un equip s’ha encarregat d’elaborar totes les peces i l’altre, d’enllestir la carrossa. Hi participaran 160 persones a la rua d’aquest barri. “És molt gratificant unir-nos tots els veïns”, apunta la Mari Carmen, que s’ha encarregat de confeccionar els detalls.

Els veïns de la Planada han anat més a corre-cuita: “A un mes vista, se’ns va confirmar que hi hauria Carnaval. No teníem material, res. I el que fem en un any, ho hem hagut de fer en tres setmanes”, apunta Marco Antonio Alguacil, un dels impulsors, que afirma però que no falten la passió i la purpurina com a ingredients principals. La temàtica d’enguany: lliure, però simulant un remember dels últims quatre anys. Amb tot, un moment que uneix els veïns dels dos barris.

El Carnaval als barris de Sabadell: descobreix què fer a prop de casa

Comentaris
To Top