Ciutat

Drons policials: els vigilants dels Mossos d’Esquadra des de l’aire

Drons policia per fer operacions des de l’aire. Els Mossos d’Esquadra han trobat un aliat per reaccionar davant de qualsevol situació: des de macrobotellons, la recerca de persones fins al control de grans esdeveniments i manifestacions. La policia catalana ha consolidat la Unitat de Drons –creada ara farà un any– amb tretze agents i nou dispositius en funcionament al Complex Ègara de Sabadell.

Els dispositius permeten tenir imatges en temps real i en alta definició, amb un zoom d’alt rang, capaç de reconèixer els trets d’una persona o d’un vehicle a centenars de metres de distància. Els drons poden funcionar de dia i de nit: la càmera integrada disposa d’una visió tèrmica, que detecta la calor humana i serveix per distingir el moviment de persones. També se li poden afegir ginys, com una llum estroboscòpica o un altaveu. “Són més econòmics que els helicòpters policials. I més silenciosos”, expliquen des de la policia catalana.

Són dispositius polivalents, com reflecteixen les dades de la Unitat de Drons. El 2021, van participar en dispositius de seguretat ciutadana (un 26,5% de l’activitat del grup especialitzat), recerca de plantacions de marihuana (25,5%) i recerques (18,4%). També entrades i escorcolls i vigilància de manifestacions i actes esportius.

Aldarulls i incivisme

La visió des del cel és panoràmica. No s’escapa res, a diferència d’una actuació realitzada 100% a peu de carrer. En el cas de les manifestacions i els botellons, els aparells permeten detectar i anticipar-se a possibles aldarulls, robatoris o agressions. “Enmig d’una multitud és difícil reaccionar. En canvi, amb el dron, podem guiar els agents de terra on s’ha produït un fet delictiu i qui s’ha d’interceptar”, argumenta el cap de la Unitat de Drons, Miquel Bertran, que assegura que així la presa de decisions és “més encertada”.

Les imatges no només són accessibles per als agents desplegats, sinó que a través de la tecnologia 5G poden veure’s des de qualsevol Àrea Bàsica Policial de Mossos. “Si es vol, uns fets que passin a Sabadell es poden veure des de la comissaria de Vielha”, assegura Bertran. Els artefactes també s’utilitzen per controlar la mobilitat en grans esdeveniments, com els clàssics Barça-Madrid o el Carnaval de Sitges i el Mobile World Congress (MWC).

Recerca i rescat de persones

La recerca de persones és una de les funcions primordials dels drons policials. La Unitat de Drons ha realitzat recerques de tota mena: menors que han fugit de casa, avis desorientats i altres desaparicions. La majoria d’històries acaben bé, però n’hi ha d’altres que no: l’agost passat, els drons van ajudar a buscar un home desaparegut a Terrassa que va aparèixer mort en un barranc.

Els drons poden ser útils en situacions límit: per trobar individus en recerca i captura o en operacions gàbia. L’equip es va activar davant la fugida d’un reclús de Lledoners de l’Hospital de Sant Joan de Déu, a Manresa, el desembre del 2021. Per terra i aire, no es va parar fins a trobar-lo. “Ens vam activar d’urgència. El dron rastreja més ràpid que el cotxe”, explica un agent de la unitat al Diari. Ja abans de la creació del grup específic dels Mossos, s’havien utilitzat drons per accedir en indrets insegurs, com el tren de Rodalies accidentat de Vacarisses (2018) i un incendi mortal en una nau industrial ocupada a Badalona (2020).

Combat del tràfic de drogues

Les tècniques d’investigació policial han canviat al ritme dels avenços tecnològics. Els drons són capaços de descobrir plantacions de marihuana, impossibles de descobrir a peu de terra. “Els drons n’han detectat una vintena, que després s’acaben desmantellant”, explica un agent. L’any 2021, els Mossos van trobar dotze cultius a la setmana arreu de Catalunya. El tràfic i la venda de marihuana va provocar més de trenta incidents amb armes de foc i tres homicidis.

Accidents de trànsit

Els drons encara no tenen funcions de vigilància del trànsit, com els helicòpters, però sí que poden servir per a la investigació de sinistres. És el cas de l’accident múltiple de l’AP-7 del gener, en què van morir tres persones després d’impactar contra un camió. Des de terra es fan unes marques a la carretera per situar els vehicles accidentats. Posteriorment, el dron grava des d’una alçada de 20 metres, amb una bona perspectiva. El vídeo després s’utilitza com a prova judicial.

Present i futur dels aparells a la policia catalana

Els drons guanyaran funcions i presència

La Unitat de Drons està activa des del juny del 2021 i té la seu operativa al Complex Central Ègara de Sabadell. L’equip es va constituir fa menys d’un any amb agents amb coneixements en tecnologia i vídeo. La relació entre els dispositius i la policia catalana no és d’ara, però, ja que el primer dron va arribar al cos el 2012.

La unitat especialitzada dels Mossos, de moment, actua a requeriment dels comandaments, de forma reactiva. Ara bé, en el futur el cos es planteja utilitzar els aparells per a funcions preventives, de vigilància i control. Per exemple, per controlar zones comercials o de gran afluència i així detectar furts i robatoris. D’altra banda, des dels Mossos expliquen que ja s’està plantejant una descentralització territorial per tenir presència de drons a tot el país. “El món dels drons està en ple auge, i nosaltres també en volem formar part”, reivindica el cap de la Unitat de Drons, Miquel Bertran.

A mesura que la tecnologia avança, també s’obren noves possibilitats: la Policia Marítima dels Mossos disposa d’un aparell capaç d’aterrar a l’aigua, navegar i captar imatges des de la superfície marítima.

Fotografies: Lluís Clotet / Vídeo: Albert Acín

Comentaris
To Top