Oci i cultura

Esclat literari cinc setmanes abans de Sant Jordi: 10 propostes de lectures

Parada davant Librerío de la Plata, el Sant Jordi de 2021 / LLUÍS FRANCO

Queden 38 dies exactes per celebrar Sant Jordi. Enguany, cau en dissabte i esperem que tal com indica el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es pugui celebrar sense mascaretes. I mentre arriba la diada, els i les escriptores comencen a publicar les seves novetats. Un ‘boom’ en les setmanes prèvies a Sant Jordi que anirà omplint les pàgines culturals. Aquí us deixem deu propostes, totes elles amb segell sabadellenc. I n’arribaran moltes més. En marxa cap a Sant Jordi!

  • No parlaràs mai un bon català, Joan Mena

Joan Mena presenta No parlaràs mai un bon català. El llibre és una defensa a ultrança de la immersió lingüística i de l’escola pública a Catalunya a partir de l’experiència personal i professional de l’autor. “No m’han adoctrinat perquè he acabat estudiant Filologia Hispànica. La meva experiència vital rebat les mentides i el relat contrari a un model que ens fa ser una societat millor”, sosté Mena. 

  • Satisfiers, Montse Barderi i Laura Rosel

El recull de relats Satisfiers planteja una esmena a la totalitat a l’amor romàntic i la forma en què ens relacionem amb el sexe. De fet, porta un subtítol ben explícit: Parlem de sexe. L’escriptora sabadellenca Montse Barderi n’és autora i alhora coordinadora del volum. “Vivim en una societat hipersexualitzada i, tanmateix, parlar de sexe és tabú”, ataca Barderi. La periodista Laura Rosel també escriu un dels altres capítols.

  • Más vale pájaro en vuelo, José Luis Cortés

José Luis Cortés Montesinos recull les vivències en torn als ocells i la natura durant un any. L’observació succeeix en llocs diversos com el centre urbà i l’alta muntanya, d’un suburbi a un aiguamoll litoral, d’un poble a un bosc. Recull les observacions rellevants de cada jornada i les sensacions que suggereixen. Tot acompanyat por més de 140 fotografies d’ocells. 

  • Paraules de pas, David Vila i Ros

Aquest divendres surt a la venda Paraules de pas, un recull dels articles sociolingüístics i les ressenyes literàries que David Vila i Ros ha publicat a diaris i revistes d’arreu del país els darrers anys. Atesa la situació actual, tots els beneficis que n’obtinguin (d’un preu de portada de 10 euros) vagin destinats als refugiats, a través de la Creu Roja. “I que les paraules s’imposin a la barbàrie”, diu Vila i Ros. 

  • El temblor, Esteban Martínez

La Llar del llibre va acollir ahir la presentació de la nova publicació del nou poemari d’Esteban Martínez: El temblor, editat per La Garúa. Martínez (Figueres 1962) és professor de llengua i literatura espanyoles. També és president de Papers de Versàlia, entitat sabadellenca de difusió poètica. Anteriorment ha publicat Las luces nómadas (2010) i El lento aprendizaje de la paciencia (2019), entre d’altres.

  • Mar de popa, Carmen Ruiz Muñoz

Mar de popa és el segon poemari de Ruiz Muñoz (Sabadell, 1957). Llicenciada en Filosofia i Psicologia, va publicar Poemas encintos l’any 1980. Després del pas d’algunes dècades, escriu i publica ara Mar de popa. Si els primers eren versos eminentment surrealistes, ara presenta un estil més realista i intel·ligible. Ruiz Muñoz ha estat professora a diversos instituts públics del Vallès Occidental, fins a la seva jubilació l’any 2018.

  • Les veus del Mekong, Conxita Tarruell i Llonch

El nou viatge de Conxita Tarruell fa endinsar el lector, en aquesta ocasió, per Laos, Cambodja, Vietnam, Tailàndia i Myanmar. Tushita edicions. El llibre, a més a més, inclou cinc contes de Rosa Pi Masvidal (col·laboradora habitual de Tarruell). La presentació inaugural del llibre serà el 19 d’abril, a la Biblioteca 

  • De la misma gama, Virgílio González

Professor de secundària al Ferran Casablancas, González és actualment assessor tècnic docent del Departament d’Ensenyament. El setembre de 2019 va publicar el seu primer llibre (un recull de microrelats), mentre que ara presenta una novel·la amb Sabadell com a escenari. De fet, té com punt clau el centre comercial tancat Del Llac Center. Gran quantitat de pintors de Sabadell hi apareixen, amb el nom modificat. 

  • Hay una estrella dentro de ti, Marga Centella

Hay una estrella dentro de tí és un llibre creat, en un inici, per ajudar a artistes i futurs artistes a aconseguir el que realment senten que han de fer a la vida. “Per continuar lluitant per les seves passions i no abandonar mai els seus somnis”, diu Centella. Un llibre amb eines, claus, històries reals i faules que pretén ajudar i motivar al lector en la seva vida tant personal com professional. “També pot ajudar per persones no vinculades a l’art”, sosté. 

  • Dune, Ricard Efa (* il·lustració)

El dibuixant Ricard Efa és l’autor de la coberta de la nova edició del clàssic Dune, que les editorials Raig Verd i Mai Més han tret al mercat (de forma conjunta) fa poques setmanes. Efa ja havia treballat amb Mai Més fent la portada de Les Lluminoses. Es dona la casualitat que Efa també és autor de Mai Més, on la tardor passada va fer el seu debut literari a les lletres amb ‘Les màquines de caos’. 

Comentaris
To Top