Diners

Donar una segona vida als residus electrònics

Residus ACS Recycling
Imatge del director comercial i fill del fundador d’ACS Recycling, Víctor González, a la nau de 7.000 m² de l’empresa / LLUÍS FRANCO

Només un 20% dels residus electrònics i elèctrics a Catalunya es reciclen, segons l’Agència de Residus de Catalunya. La majoria acaben en països en vies de desenvolupament o bé en abocadors, generant un gran impacte en el medi ambient.

ACS Recycling és una de les poques empreses de l’Estat que recicla aquests tipus de residus. La companyia, amb seu a Sant Quirze del Vallès, retira de les empreses tota mena d’aparells —telèfons mòbils, impressores, ordinadors, electrodomèstics, panells fotovoltaics, entre altres— i els descompon amb l’objectiu de convertir-los en matèria primera i en components, que després es reintrodueixen un altre cop al mercat. El propòsit d’ACS és, doncs, donar una segona vida als residus i fomentar així l’economia circular.

La nau d’ACS Recycling disposa de més de 7.000 metres quadrats de superfície / LLUÍS FRANCO

La planta de l’empresa, que compta amb més de 7.000 metres quadrats de superfície, tracta prop de 30 tones de residus electrònics al dia. El 2021 la xifra total va ser de 4.200 tones. Dit això, més de 700 empreses, entre elles Cirsa, l’Hospital Parc Taulí i Banc Sabadell, confien en ACS per complir els seus objectius mediambientals. “No rebem cap residu de punts verds ni de particulars. Tot allò que passa per la nostra planta de reciclatge prové de companyies que manipulen aparells electrònics”, remarca el director comercial d’ACS, Víctor González.

La companyia santquirzenca, però, no rep subvencions de l’Agència Catalana de Residus ni tampoc de cap organisme de l’Estat tot i dur a terme una activitat de responsabilitat social i cura del medi ambient. “Argumenten que traiem un rendiment econòmic de la nostra activitat i, per això, no ens donen subvenció”, explica González. L’empresa, creada el 2013, ha tancat el 2021 amb gairebé tres milions d’euros de facturació, un 70% més que l’any anterior.

Residus difícils de reciclar

D’altra banda, Víctor González exposa que hi ha residus electrònics complicats i cars de reciclar, com ara les pantalles de mòbil i les bateries elèctriques dels vehicles. “Són aparells molt nous. Quan es fan no es té en compte si podran ser reciclats després. La majoria d’ells acaben en abocadors”, lamenta.

Tanmateix, González considera que el reciclatge anirà a més a mesura que avancin els anys, encara que avisa que calen “més inspeccions” per controlar els qui fan “competència deslleial”. “Hi ha plantes i persones particulars que tracten el residu electrònic com si fos ferralla i això és sostenible”, afegeix.

Un operari treballa a la nau d’ACS / LLUÍS FRANCO

El director comercial d’ACS també creu que cal més “consciència” entre les empreses pel que fa al reciclatge. “No pot ser que al segle XXI encara hi hagi un 80% de residus elèctrics i electrònics que no es reciclen”, conclou.

Quin és el procés de reciclatge d’ACS Recycling?

ACS Recycling es fa càrrec dels residus electrònics i elèctrics que es generen des del procés productiu fins al seu destí final, és a dir, gestiona tots els passos del cicle de reciclatge per seguir els codis de bones pràctiques del tractament mediambiental.

D’entrada, ACS recull els residus de les empreses i els porta a la seva nau. Un cop allà, els segrega per tipologies. Seguidament, la companyia posa els residus a una màquina, que els esmicola i els converteix en matèria primera (aluminis, plàstics, fusta, ferro). L’empresa, però, també té la línia manual, en la qual és un operari el que s’encarrega de fer el procés.

Finalment, ACS trasllada les matèries primeres a una planta final, gestionada per una altra empresa, que s’encarrega de crear nous aparells o altres elements.

Residus ACS Recycling

Imatge de residus electrònics reciclats / LLUÍS FRANCO

Comentaris
To Top