Ciutat

Un perill escolar a Sabadell: l’amiant afecta un de cada tres centres públics

amiant escoles sabadell

Hi ha 16 centres educatius de Sabadell amb cobertes de fibrociment, un element cancerígen en deteriorar-se

/ LLUÍS FRANCO

La retirada del fibrociment d’amiant dels centres educatius públics és una assignatura pendent a Sabadell. Encara queden 16 escoles i instituts a la ciutat –d’un total de 53– amb cobertes compostes per aquest material tòxic, que en deterior-se o trencar-se desprèn partícules amb greus efectes per la salut a llarg termini. La inhalació de la substància pot causar l’aparició d’un càncer al cap d’entre 35 i 50 anys.

El procés per eliminar l’amiant és logísticament complicat i té costos econòmics elevats, perquè requereix intervencions molt especialitzades. Sabadell necessitaria en els pròxims anys una inversió probablement superior als 6 milions d’euros per eliminar la substància de totes les escoles i instituts.

Les teulades fabricades amb amiant tenen una vida útil de 35 anys. “A partir d’aleshores, un cop de vent, el sol, la pluja o tremolors poden provocar que les partícules cancerígenes s’alliberin i quedin suspeses en l’aire”, adverteix el pneumòleg, metge de capçalera i doctor en Medicina Josep Tarrés, que ha dedicat més de 40 anys de la seva carrera a especialitzar-se en càncers provocats per l’amiant, com el mesotelioma pleural.  La gran majoria de centres educatius de Sabadell que tenen cobertes de fibrociment van ser construïts abans de 1987, per la qual cosa els seus alumnes ara es troben exposats, segons Tarrés.

Amiant escoles sabadell

Coberta d’amiant de l’Escola Agnès Armengol – Institut La Serra / LLUÍS FRANCO

“La situació és preocupant. No només per les teulades, sinó perquè n’hi ha a baixants i canalons. Quan es trenquen, es creen goteres on es barreja l’aigua i el polsim de l’amiant. Està a l’abast dels nens, fins i tot ho poden tocar”, alerta la directora d’una escola construïda amb fibrociment, qui prefereix que el seu nom no aparegui a l’article.

“La política d’actuació és conservadora. Fins que no es trenca, no venen a substituir-lo”, afegeix la mateixa font. Les reparacions i substitucions s’han de dur a terme en horaris sense alumnes o a l’estiu, sempre a través d’equips professionals adequadament protegits.

És un perill pels infants?

“El risc és baix entre nens, però és real. I més encara si passen més de 5 hores diàries, cinc dies a la setmana, 10 mesos a l’any, exposats al fibrociment”, assegura Tarrés. “Els nens tenen més esperança de vida que els adults, lògicament. Per tant, si estan exposats a l’amiant tenen possibilitats de desenvolupar la malaltia quan tinguin 50 anys”, comenta.

amiant escoles sabadell

Coberta de l’escola Calvet d’Estrella feta d’amiant / LLUÍS FRANCO

L’expert cita un estudi danès realitzat amb població infantil per advertir que els nens exposats a concentracions del tòxic tenen 9 vegades més risc de desenvolupar una malaltia a la pleura, la membrana que recobreix els pulmons, la cavitat toràcica i el diafragma. Els investigadors van fer un seguiment mèdic fins al 2020 d’infants que a la dècada dels anys 70 van viure a prop d’una fàbrica de fibrociment, a la ciutat d’Aalborg.

La retirada, en procés

A l’inventari realitzat pel Departament d’Educació l’any 2016 constava que a Sabadell hi havia 21 centres educatius amb cobertes de fibrociment. Des d’aleshores, la Generalitat ha substituït les teulades de les escoles Tarlatana, Espronceda, Joan Maragall i Industrial i de l’institut Pau Vila, segons el document.

Durant els anys 2022 i 2023, segons ha pogut saber el D.S., la previsió d’Educació és enretirar les cobertes de fibrociment de les escoles Juan Ramón Jiménez (504.000 euros), La Floresta (436.800 euros), Ribatallada (336.000 euros), Roureda (504.000 euros) i Samuntada (336.000 euros). Aleshores, quedaran encara 11 centres educatius a la ciutat amb cobertes de fibrociment, segons previsions.

El regidor d’Educació a l’Ajuntament de Sabadell, Manuel Robles, coincideix amb les direccions a l’hora de considerar que l’amiant als centres educatius “és preocupant”, sobretot si es degrada. Alhora, assenyala que es treballa conjuntament amb el departament d’Educació de la Generalitat per enretirar-lo.

Centres de Sabadell amb amiant i espais on es concentra

 • Escola Arraona: Ales principals, gimnàs i edifici auxiliar
 • CEE Francesc Bellapart: Coberta de l’edifici de connexió entre aularis
 • Escola Calvet d’Estrella: Coberta d’aulari, administració, consergeria i gimnàs
 • Escola Can Deu: Coberta de l’edifici de parvulari
 • IE Joan Sallarès i Pla: Coberta de l’edifici auxiliar, nucli central de l’edifici principal i sala d’actes
 • Escola Floresta: Coberta de l’aulari, consergeria i gimnàs
 • E Juan Ramón Jiménez: Coberta de l’edifici de l’aulari, administració, gimnàs i consergeria
 • Escola La Romànica: Coberta del gimnàs, sala d’actes
 • Escola Pau Casals: Coberta de l’edifici de l’aulari, gimnàs i porxo
 • Escola Ribatallada: Coberta de l’edifici principal, administració i remat de la coberta porxada
 • Escola Roureda: Coberta de l’aulari, administració, gimnàs i consergeria
 • Escola Samuntada: Cobertes dels dos aularis petits i edifici principal de quatre plantes
 • Institut Castellarnau: Coberta del taller, faldons de la coberta principal i bloc 2
 • Institut Sabadell: L’edifici de l’antiga cuina central de Sabadell
 • CFA La Creu de Barberà: Coberta parcial de l’edifici
 • Escola Agnès Armengol – Institut La Serra: Coberta de l’aulari, administració, gimnàs i consergeria

A l’entorn de l’escola Teresa Claramunt hi ha fàbriques antigues amb teulades d’amiant en mal estat. L’associació de famílies del centre reclama que s’hi actuï, ja que ho consideren un perill per l’escola i pel barri. Ara bé, les fàbriques són de titularitat privada i les administracions públiques no poden actuar per enretirar les cobertes degradades.

L’escola Teresa Claramunt està envoltada de naus abandonades que contenen amiant a la coberta / LL. FRANCO

Un accident va fer activar l’alarma de les famílies. L’any passat, un temporal de vent va arrencar un tros de teulada d’una de les fàbriques i la va fer espetegar enmig del pati, amb el perill que comporta el fibrociment trencat.

No només a escoles

Des de 2002, la producció i la comercialització de l’amiant estan prohibides a Espanya. Però fins aleshores, a causa del seu baix cost en comparació amb altes materials de construcció, el material estava totalment estès. De fet, la principal fàbrica de fibrociment de l’Estat, Uralita, va operar durant 90 anys a Cerdanyola del Vallès.

L’amiant és present arreu de Sabadell: canonades, patis, calderes, façanes, cobertes o falsos sostres. El doctor adverteix que, al ritme que s’està traient, Catalunya trigaria 250 anys a eliminar-lo.  Preguntat sobre els costos econòmics d’enretirar-lo, Tarrés contesta: “Què val una vida? És un problema de salut pública”.

La Generalitat invertirà 4,5 milions d’euros per treure l’amiant dels habitatges de Badia del Vallès abans del 2025

Comentaris
To Top