EDITORIAL

Sobre les ZBE

L’Ajuntament invertirà 322.000 euros a la implantació de vuit panells informatius de trànsit, una actuació que ha rebut el finançament dels fons europeus Next Generation. Així ho va aprovar ahir la Junta de Govern, que va donar el vistiplau al projecte. La inversió –uns panells– pot semblar menor, però és el primer pas per a la posada en marxa d’una zona de baixes emissions (ZBE) a la ciutat.

L’anunci arriba una setmana després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·lés la zona de baixes emissions de Barcelona. La sala va considerar que les restriccions són desproporcionades i que no estan prou fonamentades. Així mateix, els jutges creuen que la ZBE perjudica les persones que no es poden permetre la renovació del seu vehicle. Malgrat tot, Barcelona ha recorregut la decisió, i el Govern de la Generalitat manté la seva intenció d’aplicar-la el 2025 a tots els municipis que superin els 20.000 habitants.

Estem en una situació mediambiental delicada, però això no ens ha de fer anar amb pressa. Cal pensar una estratègia en clau de país, ajudar la ciutadania per canviar de vehicle i fer millores al transport públic (invertir-hi). Pensem a ser proactius, i no perseguir. Tots estem d’acord que cal actuar, la qüestió és: els plantejaments actuals són adequats i justos?

Comentaris
To Top