Ciutat

Veïns de Gràcia reclamen una biblioteca a la fàbrica Sallarès Deu

Imatge d’arxiu de la nau Sallarès i Deu (també coneguda com a fàbrica Textifibra) / LLUÍS FRANCO

La instal·lació d’una biblioteca municipal al barri de Gràcia és, a hores d’ara, una de les principals reivindicacions de l’Agrupació de veïns de Gràcia. Els veïns reclamen ubicar la biblioteca del districte 5 a una de les naus de la fàbrica Sallarès Deu, tot i que l’Ajuntament no ho té previst. Eloi Cortés, regidor del districte 5, sosté que l’equipament “no està previst en els plans d’aquest mandat”. A l’antic conjunt fabril es pretén obrir l’Escola de Restauració,  l’Escola de Flequeria, un centre de formació per a la transició digital i instal·lar la seu del Rebost Solidari. 

El veïnat, però, sosté que continuarà mobilitzant-se per reclamar la construcció d’aquest equipament a Gràcia, després que s’hagi tancat el servei de biblioteca que oferia l’entitat veïnal i l’AMPA de l’IES Pau Vila. Les entitats han deixat de banda el servei de biblioteca que oferien a les instal·lacions educatives de l’institut des de feia pràcticament una dècada.

Un projecte del 2013

L’any 2013 els veïns de Gràcia van posar en marxa la biblioteca de l’institut Pau Vila, coneguda amb el nom de Biblioteca Pública, com a mecanisme de reivindicació i reclam per a construir aquest equipament. Veïns i l’AMPA del centre educatiu van arribar a un acord provisional per cofinançar aquest servei. Així, pagaven les despeses per contractar una bibliotecària durant les tardes.

Aquest any, però, s’ha deixat de banda el projecte: “Les despeses de la biblioteca ens han descapitalitzat”, assegura Joan Vives, membre de l’entitat. En aquest sentit, la demanda d’una biblioteca està més viva que mai: “Engegarem una campanya i contactarem amb altres barris del districte”, sosté Vives. Cortés, però, assegura que l’Ajuntament “va oferir assumir el 50% del cost del projecte” per a “reconèixer la iniciativa” però “no es va acceptar”.

Si bé el pla de biblioteques públiques del 2006 de l’Ajuntament preveia que cada districte de Sabadell havia de tenir aquest equipament, no hi ha cap previsió per al districte 5. L’anterior equip de govern va projectar la biblioteca de Gràcia, però fonts municipals sostenen que es va fer “sense dotació econòmica ni calendari”.

L’Ajuntament no té previst fer una biblioteca a Gràcia, malgrat la pressió dels veïns del barri

Comentaris
To Top