Oci i cultura

Ja busquen el bust de Pi i Margall sota terra

Operaris al pati del Círcol, avui / Marc Puig Pérez

Els treballs de prospecció per mirar de localitzar el bust de Francesc Pi i Margall enterrat al pati del Círcol Republicà Federal han començat avui. 

Un equip de diversos operaris de Baula Recerca Arqueològica SL han arrencat tasques de prospeccions. Estan coordinats per Tona Majó, qui explica que avui han començat precisament amb el testimoni oral, que els ha indicat en quin es troba -possiblement- el bust de bronze de l’expresident de la I República. “Ara hem començat les feines de prospecció. I seguirem amb les tasques d’excavació d’aquí a uns dies”, explica Tona Majó.  

Marc Puig Pérez

El testimoni oral al que es refereix és el de Josep Maria Civis, primer regidor d’ERC Sabadell després del franquisme, darrera baula d’una cadena històrica que connecta Sabadell amb l’exili. I és que el secret sobre la ubicació del bust s’ha anat confiant generació darrera generació. “Després de 87 anys, avui és un dia històric, altament simbòlic”, explica Civis. “La història ens ha traspassat una informació important. I avui és l’inici d’aquesta recerca, per buscar -o descartar- que es trobi enterrat al pati del Círcol Republicà”, afegeix. 

De fet, l’any 1939, un grup de dirigents del Círcol van enterrar el bust al mateix pati, fins que les circumstàncies permetessin treure’l de l’amagatall sota terra. “Entre ells, hi havia en Magí Marcé, darrer alcalde escollit democràticament (concretament per ERC), qui va traslladar el secret al seu fill, Avenir Marcé”, explica l’historiador i rector de la UPEC Jordi Serrano. “I en veure la possibilitat de morir a l’exili, la ubicació va ser transmesa de forma oral fins avui”, afegeix. Fins a Josep Maria Civis.

L’enigma del bust de Pi i Margall enterrat al pati del Círcol

El pressupost per les possibles tasques de localització tenen un pressupost de 4.000 euros, que sufraga la la Fundació Josep Irla i ERC de Sabadell. Manel Ruiz, membre del grup de Memòria Històrica d’aquesta formació, també present en aquestes primeres hores de prospeccions, s’ha mostrat molt satisfet per arrencar amb “el misteri i l’aventura” que suposa el retrobament del bust.

El director executiu de la Fundació Josep Irla, Josep Vall, sosté: “En la línia de salvaguardar la memòria republicana, la recuperació del bust de Francesc Pi i Margall seria una tota una fita històrica, no només per a la ciutat de Sabadell, sinó també per a tot Catalunya”.

Retrat de grup als peus del monument a Pi i Margall, al pati del Círcol Republicà Federal. 1930-1931 / AHS [cedida per Maria Teresa Graells Girbau]

Comentaris
To Top