Ciutat

Un març ennuvolat: la meitat de llum solar que habitualment a Sabadell

Núvols a Sabadell / LLUÍS FRANCO

Dues setmanes sense treva. Durant més de la meitat del mes, el sol ha quedat amagat darrere dels núvols  i aquest ha estat el març amb menys presència de sol des que hi ha registres (1968). Sabadell ha tingut la meitat de llum solar que un març convencional: segons dades de l’estació meteorològica Sabadell – Parc Agrari, la radiació solar global a la ciutat ha estat un 45% inferior a la mitjana.  El sol s’ha deixat veure molt menys de l’habitual.

L’estació del Servei Meteorològic  a Sabadell ha mesurat una mitjana diària de potència energètica de 8,7 W/m2. La mitjana climàtica a la nostra ciutat durant el tercer mes de l’any és de 15,8 W/m2. És el que es coneix com a anomalia de la irradiació solar.

Aquesta irradiació global de març a tot Catalunya ha estat molt per sota dels valors normals d’aquesta època de l’any. S’han registrat anomalies negatives del 40% al 50% a gran part del litoral, prelitoral i Prepirineu oriental. Per la seva banda, l’Observatori Fabra ha mesurat només 81,2 hores de sol durant el mes a Barcelona. Es tracta, així, del valor més baix que s’ha detectat mai, amb registres que daten l’any 1968. A més, ha estat el mes més ennuvolat que han registrat les estacions de la XEMA, amb sèries de fins a 30 anys de dades.

Unes temperatures “normals”

Les temperatures del mes de març, però, sí  s’ha de qualificat de “normals i càlides” a Sabadell i voltants, també a la Vall d’Aran, al Segre mitjà i sectors del litoral i prelitoral. A la nostra ciutat, la temperatura mitjana al març s’ha situat als 11ºC, tot i que a la zona nord de la comarca els termòmetres han marcat temperatures més fresques, entre 4ºC i 8ºC.

Prediccions més primaverals

Els primers dies d’aquesta setmana encara deixaran el rastre d’ennuvolades dèbils. Les temperatures arribaran al pic de mínimes. Al llarg de la setmana, les temperatures aniran remuntant, fins als 18 °C de màxima a mitjans de setmana, tot i que durant el dimecres ens acompanyarà un front dèbil que deixarà precipitació.

El sol reapareixerà cap al cap de setmana i la massa d’aire d’origen polar d’aquesta setmana quedarà aigualida.

VÍDEO: Sabadell viu una tarda de tempesta i calamarsa

Comentaris
To Top