PATRIMONI DE SABADELL

L’escultura a Sallarès i Pla

Joan Sallarès i Pla és un dels noms més importants de Sabadell. Nascut el 1845, va treballar a la fàbrica familiar, va presidir el Gremi de Fabricants i va ser un dels fundadors del Banc Sabadell. En l’àmbit polític, va ser regidor de l’Ajuntament i diputat a les Corts Espanyoles. Mort el 1901, l’any següent el Gremi de Fabricants va proposar dedicar-li un monument, com recorda el Museu d’Art.

L'escultura a Sallarès i Pla / D.S.

L’escultura a Sallarès i Pla / D.S.

La proposta va quedar sobre la taula i es va recuperar al cap de deu anys amb la Junta Magna. Aleshores, es suggeria instal·lar el monument al Passeig, però la idea no va ser acceptada. El 1915, Francesc Llonch va presidir la Comissió Executiva Monument Sallarès, i el 1916 es va decidir ubicar l’homenatge a la plaça del Doctor Robert. El monument és una escultura de bronze sobre pedra de Josep Claà i Ayats, inaugurada el 21 de gener de 1917. El moviment obrer va sabotejar l’acte d’inauguració de l’escultura per la visió que tenia Sallarès i Pla sobre qüestions com la jornada de 8 hores i el proteccionisme.

Comentaris
To Top