Ciutat

ERC critica que Junts ha “estabilitzat una majoria sociovergent” a Sabadell

Manuel Bustos, en l'entrevista / LLUÍS CLOTET

Justícia va conferir un mes enrere el tercer grau a Manuel Bustos, en contra de les observacions de la Junta de Tractament de Lledoners

Manuel Bustos, entrevistat pel Diari de Sabadell / LLUÍS CLOTET

[Per Guillem Plans i Albert Acín]

ERC Sabadell critica que Junts hagi “estabilitzat” una “majoria sociovergent” a la ciutat des de l’època en què Lourdes Ciuró, ara consellera de Justícia, era la portaveu del grup municipal.  El líder republicà, Gabriel Fernàndez, ha reaccionat així a la polèmica sobre la concessió del tercer grau restringit a l’exalcalde Manuel Bustos, empresonat des del passat 12 de gener.

La direcció d’Afers Penitenciaris de Justícia va conferir un mes enrere permís a l’exbatlle per sortir de presó els caps de setmana, en contra de les observacions de la Junta de Tractament de Lledoners, que s’hi oposava. Els republicans consideren que la decisió “genera una ombra de dubte” sobre el departament de Justícia de la Generalitat i que es creen “sospites raonades”.

Manuel Bustos ja pot sortir de la presó els caps de setmana

En aquest sentit, Fernàndez sosté que la situació “alimenta les sospites” sobre un possible “intercanvi de favors”. És per això que sol·licita “explicacions sòlides” a la sabadellenca Lourdes Ciuró.

Divendres passat, en un acte a Sabadell, Ciuró es va defensar de les acusacions. “Els tercers graus es concedeixen per criteris tècnics, no hi ha cap marge de discrecionalitat. Els condicionants són objectius i d’acord amb la persona i el seu entorn”, va declarar. Ciuró va negar qualsevol mena d’intervenció política per part seva sobre el tercer grau a Manuel Bustos. I molt menys relacionada amb el seu passat com a portaveu de Junts per Sabadell. 

Fonts del Departament de Justícia sostenen que “no hi ha cap decisió política” en relació al tercer grau de l’exalcalde. “En cap cas les resolucions tècniques arriben tampoc a la taula dels consellers, perquè són resolucions de caràcter tècnic”, sostenen i remarquen: “independentment de la identitat” del reclús.

Justícia exposa que és la llei la que marca les circumstàncies que s’han de valorar per a la classificació en règim obert d’una persona penada, com ara la durada de la condemna, la satisfacció de la responsabilitat civil o el risc de reincidència delictiva, entre d’altres, i que “no és tolerable cap dubte” sobre la feina que fan tant els funcionaris dels centres penitenciaris com els del Servei de Classificació, encarregats de prendre la decisió tècnica.

La Crida, al Parlament

La Crida i l’acusació popular del cas Mercuri, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, van intervenir en roda de premsa al Parlament, convidats per la CUP. El diputat sabadellenc de la formació, Xavier Pellicer, va avançar que demanaria la compareixença de Ciuró a la Comissió de Justícia i de l’òrgan que va donar llum verda al tercer grau,  la direcció general d’Afers Penitenciaris.

Al seu torn, la regidora de la Crida, Nani Valero, va demanar la dimissió de Ciuró, si no s’esclareixen els fets. Des de Sabadell Lliure de Corrupció es va denunciar que, darrere de la decisió, hi ha “un tracte de favor”.

Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell: “Qui tenia l’objectiu polític d’acabar amb mi ho ha aconseguit”


El 2021 Ciuró es va pronunciar a favor de l’entrada de Bustos a presó

La decisió duta a terme per Justícia ha estat tècnica, i no política, com es fa en tots els procediments penitenciaris, exposa el Departament. Així i tot, hi ha un precedent que evidencia la postura de la consellera: l’abril del 2021, Ciuró va emplaçar l’Ajuntament a pronunciar-se a favor de l’entrada de Bustos a presó quan es va debatre en Junta de Portaveus sobre si l’Ajuntament –com acusació particular en el cas– havia de demanar el compliment de la pena. Segons consta en l’acta, l’aleshores portaveu de Junts per Sabadell va assegurar que la “ciutadania no estava rescabalada” per la corrupció.

“No és una sola causa, n’hi moltes, aquesta persona era l’epicentre de moltes peces diverses dins la mateixa causa ha de complir la pena”, va exposar Ciuró. Va afegir que, a diferència d’altres polítics que són a la presó, Bustos comptava amb totes les vies obertes i totes les garanties judicials.

L’Ajuntament de Sabadell no demanarà l’entrada a presó de l’exalcalde Bustos

Comentaris
To Top