Publicitat
Oci i cultura

Creu de Sant Jordi 2022 per a Joventut de la Faràndula i el sabadellenc Joan Carles Doval

Joventuts de la Faràndula

Joventut de la Faràndula i el productor discogràfic Joan Carles Doval han estat distingits per la seva trajectòria

Actuació de Joventut de la Faràndula / D.S.

La Generalitat de Catalunya ha guardonat amb la Creu de Sant Jordi 2022 l’entitat Joventut de la Faràndula i el sabadellenc Joan Carles Doval (1953), al capdavant de la discogràfica Picap. El premi distingeix la trajectòria i la feina feta en el sector de la cultura, tant de l’entitat com del productor i promotor d’actuacions.

La Joventut de la Faràndula ha estat reconeguda pels seus 75 anys de trajectòria en la difusió de la cultura i el teatre infantil. La presidenta de l’entitat, Anna Vidal, ha expressat la seva satisfacció: “Per a nosaltres és un honor ser una de les entitats escollides per rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la nostra trajectòria en pro de la cultura”. Des de 1947, l’entitat només ha interromput la seva programació durant la pandèmia.

Joan Carles Doval, una vida dedicada a la música

Apassionat de la cançó d’autor en català i programador cultural, Joan Carles Doval va crear la discogràfica Picap l’any 1984. Abans, durant la dècada dels anys 70, havia programat concerts de Lluís Llach, Sisa, Raimon, Pau Riba o Maria del Mar Bonet, entre altres grans artistes. Algunes de les actuacions es van poder gaudir al Teatre Municipal de la Faràndula, al Cinema Imperial o a l’Auditori de la Fundació Caixa Sabadell. També va ser al capdavant del festival Primer Sabadell a tota música, que va portar artistes de renom a les pistes d’atletisme de la Joventut Atlètica de Sabadell, l’any 1977. Va ser també col·laborador radiofònic a diferents emissores, entre les quals Ràdio Sabadell.

joan carles doval

Joan Carles Doval / D.S.

Picap, que del 1991 al 2000 va estar establerta a Sabadell, és una de les discogràfiques més importants de música catalana. Ha tingut lligams amb grans artistes, com Eugenio, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Raimon, Sangtraït o Sau. Actualment, està establerta a Castellar del Vallès i treballen amb grups sabadellencs com 31FAM o Flashy Ice Cream.

La Generalitat ha reconegut tota l’activitat de Doval en el sector discogràfic i en defensa del gremi de música registrada en llengua catalana, al capdavant de Picap i des de l’Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans (APECAT). “Faig extensiu el premi al sector, als artistes que canten en llengua catalana i al país”, ha expressat.

Creu de Sant Jordi, des del 1981

En total, el Govern ha distingit vint personalitats i deu entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. Entre els guardonats, també hi ha l’actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l’esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma, el grup Estopa, la Fundació Gran Teatre del Liceu i la farmacèutica Hipra, entre d’altres. L’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi se celebrarà el dia 11 de juliol a les set de la tarda al Teatre Monumental de Mataró.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

Publicitat
Comentaris
To Top