Ciutat

Majoria al Parlament de Catalunya per fer la ronda Sabadell-Terrassa

Una àmplia majoria del Parlament de Catalunya dona suport a la construcció de la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, la carretera que ha d’enllaçar les dues capitals vallesanes amb Castellar del Vallès. Aquest dijous, la cambra catalana ha aprovat una moció presentada pel PSC que demana complir amb el preacord entre el Ministeri de Transports, el Departament de Territori i els ajuntaments implicats per fer la infraestructura.

El pacte preveu que el Govern central transferirà els diners i la gestió a la Generalitat perquè l’administració faci l’obra. El text ha tirat endavant gràcies al “sí” de Junts, Ciutadans, el PP i de Vox.

Imatge d’arxiu del ple del Parlament / ACN

El PSC creu que la ronda tindrà dues funcions principals: alliberarà trànsit de l’AP-7 –que està col·lapsada des de l’alliberament dels peatges– i millorarà la qualitat de l’aire de la ciutat. Els socialistes també han destacat el potencial social i econòmic de l’obra: considera que la carretera serà “clau” per a l’economia comarcal i suposarà la creació de nous llocs de feina en un dels territoris més pròspers de Catalunya: “El Vallès Occidental i l’Oriental sumen el 25% de l’activitat industrial de Catalunya”, ha assenyalat el diputat Jordi Terrades.

ronda Nord Quart Cinturó

La ronda Oest, que hauria de connectar amb la nova ronda Nord entre Sabadell i Terrassa / VÍCTOR CASTILLO

En la mateixa direcció, el diputat de Junts Ramon Tremosa ha defensat un acord institucional per a la infraestructura perquè considera que serà la manera per “descongestionar” la Gran Via de Sabadell i que Castellar del Vallès deixi de ser el “far west”. Ciutadans i el PP s’han sumat a aquest reclam i han demanat complir amb les demandes del territori.

ERC manté el seu “no”

El Govern de la Generalitat no té un model consensuat sobre la infraestructura. Tot per les diferències de criteri: mentre que Junts defensa la construcció de la ronda Sabadell-Terrassa, ERC aposta per allargar la ronda Oest de Sabadell fins a la carretera de Castellar i fer millores sobre la infraestructura existent –a les carreteres de Matadepera i de Terrassa, principalment–.

El vicepresident Puigneró, titular de Territori, i el president Aragonès / ACN

L’exalcalde de Sabadell i diputat al Parlament, Juli Fernàndez, creu que els socialistes no volen fer una ronda, sinó perllongar el Quart Cinturó (B-40). “Volen que hi hagi una nova via d’alta capacitat i que la faci la Generalitat… El Quart Cinturó està a l’UCI i no el volem treure d’allà, volem certificar la seva mort”, ha deixat clar.

La negativa d’ERC ha molestat especialment al diputat sabadellenc de Ciutadans, Joan García, que s’ha dirigit directament a Fernàndez i li ha retret no haver fet cas a la voluntat majoritària de la ciutat: “Vostè que ha estat alcalde de Sabadell, com pot estar orgullós de parar l’obra i fer esperar els veïns?”. La CUP i En Comú Podem també han votat en contra de la moció, ja que consideren que la carretera representa un model d’infraestructures “caduc” perquè –entre molts arguments– podria comportar un augment de la contaminació.

Connexió en tren entre Granollers i Sabadell

A banda de la construcció de la ronda Nord entre Sabadell i Terrassa, el text aprovat també demana un acord entre governs de la Generalitat i de l’Estat per connectar Sabadell i Granollers en tren. Aquesta part de la moció –que sí que ha rebut el suport d’ERC– planteja connectar les línies R4 i R8 de Rodalies i crear nous nodes amb FGC. El Parlament ha demanat que s’activin els estudis informatius per a les millores ferroviàries.

El ple dona suport a la ronda Sabadell – Terrassa tot i la negativa d’ERC

Comentaris
To Top