Publicitat
Ciutat

Els Bombers demanen màxima precaució en la pràctica d’activitats esportives i de lleure al medi natural

El cos ha insistit en la importància de planificar bé les activitats en un acte que ha tingut lloc a l’aeroport de Sabadell

Els Bombers de la Generalitat demanen a la ciutadania que planifiqui bé les activitats que es vulguin dur a terme al medi natural per reduir els riscos i la necessitat d’actuar en rescats. En un acte que ha tingut lloc a l’hangar dels Bombers a l’aeroport de Sabadell, el cos ha remarcat la necessitat d’extremar les precaucions quan es facin activitats a l’aire lliure, sobretot a l’estiu i durant el mes d’agost, l’època de més activitat. Les dades ho certifiquen, amb 295 actuacions l’any 2020 i 275 l’any passat, dos anys després del confinament que va fer que molta gent “redescobrís” l’entorn natural.

“Cal planificar bé l’activitat, adequar-la a les nostres capacitats, informar-se de la meteorologia i saber renunciar si la muntanya no ens dona garanties”, ha reclamat el cap del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, Oriol Vilalta. Anualment es fan unes 2.000 actuacions, de les quals el 10% són greus. El cos assegura tenir la mirada posada en el cap de setmana llarg del 13 al 15 d’agost, quan es preveu un increment de persones sobretot en zones de muntanya que pot fer augmentar el nombre d’actuacions.

Aquest any, a més, les altes temperatures i l’elevat risc d’incendi a bona part del territori obliguen encara més a un major esforç per part de la ciutadania i el cos.

Recomanacions al medi natural

Amb aquesta fotografia d’inici, es recomana posposar les activitats al medi natural a èpoques amb menys calor, però conscients que molta gent les durà a terme, demanen que s’extremin totes les precaucions. D’entrada, cal planificar bé què volem fer i on, i sobretot equipar-se amb el material necessari, però també amb el coneixement de l’entorn que trepitjarem.

“Cal saber renunciar a la muntanya, si no ens dona les condicions hem de fer un pas enrere i fer una activitat de menys risc”, demana Vilalta. En aquest sentit, també destaca la necessitat de consultar la previsió meteorològica per evitar ensurts un cop ja haguem iniciat l’activitat.

Més de 350 serveis entre juny i juliol

Entre els mesos de juny i juliol els bombers ja han efectuat 352 serveis de rescat, lleugerament inferior als dels dos anys anteriors, però que segueix la dinàmica a l’alça de després del confinament pandèmic de 2020. Dissabtes i diumenges són els dies en què es fan més serveis al medi natural. L’any passat, entre l’1 de juny i el 31 de juliol, el 44,93% dels salvaments i els rescats es van fer en cap de setmana (164 de 365), i enguany, aquest percentatge s’ha elevant fins al 48,29% (170 de 352) en el mateix període.

Per fer-hi front, els GRAE disposen de tres bases de la unitat de Muntanya, a Olot, la Seu d’Urgell i Cerdanyola del Vallès. Es treballa amb tres helicòpters situats a Tírvia, Olot i Sabadell, amb disposició d’un quart equipat per treballar en l’extinció d’incendis forestals.

Des de principis de 2020, efectius mèdics del SEM formats en serveis complexes i habilitats per treballar en rescats i zones calentes d’incendis formen part de les tripulacions dels aparells. Això els permet fer la primera assistència mèdica a la víctima alhora que se’n fa el rescat.

Publicitat
Comentaris
To Top