Ciutat

“Necessitem urgentment l’estació de Rodalies de Can Llong”

Estació Rodalies Can Llong Sabadell / V.R.

23 minuts a peu és que triga l’Alba Martos a arribar de casa seva, al carrer de Copenhaguen, a l’estació de Rodalies. Pràcticament, el temps que hi destina en tren fins a arribar a Barcelona. Els trens de Rodalies travessen el barri de Can Llong, però no hi fan parada. I fa més d’una dècada que els residents de la zona i l’Ajuntament de Sabadell reclamen a l’Estat que construeixin l’estació per aprofitar encara més la infraestructura ferroviària.

“Necessitem urgentment l’estació de Can Llong, som un barri jove que ens movem i disposar d’aquest servei és bàsic”, demana Martos. Hi coincideix l’Albert Ruiz, que és usuari del Park&Ride d’FGC perquè es veu obligat a agafar el cotxe fins a arribar a l’estació de Sabadell Nord. “És una despesa energètica i de diners innecessària”, sosté. 

L’estació de Can Llong ja apareixia en les previsions realitzades per Foment l’any 2008. Ara per ara, està contemplada dins del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030, i es considera una actuació prioritària. Hauria d’estar enllestida el 2025, segons les previsions del ministeri. Però la seva construcció està a l’aire. Després d’anys d’espera i promeses incomplertes (ja s’havia contemplat en les previsions de l’any 2008), els veïns reclamen que la infraestructura sigui una realitat com més aviat millor. “Ara que els abonaments són gratuïts, molta gent del barri s’està fidelitzant amb Rodalies”, afegeix una altra veïna, la Marta Salas.

Un tren de la línia de Rodalies R4 al seu pas per Can Llong

Un tren de la línia de Rodalies R4 al seu pas per Can Llong / LLUÍS FRANCO

Una zona amb projecció

Can Llong i Castellarnau són dos barris en creixement i els que més veïns nous han atrapat en termes relatius des de l’any 2017: el sector del Berard ha guanyat un 5,2% més d’habitants. Per a més inri, tenen una projecció major de cara als pròxims anys: són les zones que tenen més terreny edificable disponible a Sabadell. A Can Llong, hi ha disponibilitat de dos solars que sumen més de 27.000 metres quadrats on es poden construir fins a 375 pisos nous, segons l’Estudi de Detall del Polígon II de Can Llong de l’Ajuntament de Sabadell.

L’últim estudi realitzat (2022) conclou que l’estació és viable i que tindria uns 15.000 viatgers diaris de mitjana, per sobre d’algunes estacions de Sabadell ja construïdes. La línia R4 és una de les més utilitzades de la xarxa de Rodalies i es converteix també en una de les més congestionades: la majoria de trams entre Terrassa i Barcelona tenen una freqüència superior a 800 combois de mitjana a la setmana.

La futura estació de Can Llong (Sabadell), a l’espera / VICTÒRIA ROVIRA

Dues estacions més?

La Generalitat de Catalunya va aprovar el 2021 el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), que incorpora un estudi per analitzar si és viable la construcció de dues estacions ferroviàries més a Sabadell: Parc Taulí i Rambla–Gran Via, de Rodalies. De fer-se realitat, Sabadell disposaria de deu estacions ferroviàries, sumant Rodalies i FGC.

Res no és definitiu. Cal estudiar la viabilitat d’aquesta inversió, pressupostar-ho i que el ministeri hi doni el vistiplau final. I que comencin les obres. Mentrestant, el veïnat insisteix: “És urgent”.

Comentaris
To Top