Ciutat

Joan Madaula (Cipo): “Necessitem la complicitat de les empreses”

L'amanidor, nou servei de CIPO / LLUÍS FRANCO

Cipo ha organitzat el tercer sopar d’empreses per fomentar la contractació dels serveis que ofereix el seu Centre Especial de Treball

L'amanidor, nou servei de CIPO / LLUÍS FRANCO

Més d’una vuitantena de persones amb discapacitat intel·lectual treballen al Centre Especial de Treball (CET) de Cipo. Però els reptes que ha d’assumir l’entitat són encara majors. Cipo ha organitzat el tercer sopar d’empreses per fomentar la contractació dels serveis que ofereix el seu CET: “Necessitem la complicitat de les empreses”, ha assegurat Joan Madaula, president de Cipo, que sosté que les desigualtats que generen les crisis “exclouen molts col·lectius” de la societat. L’entitat ofereix serveis de tota mena:  des de bugaderia, gestió de residus, serveis industrials fins a un nou servei de restauració i jardineria.

Segons les últimes dades, hi ha 79.000 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, el que suposa l’1% de la població anual. Ara, també es registra la xifra més alta d’alumnes escolaritzats a centres educatius especials, però només dos de cada deu troben feina. “Hem d’aconseguir que això canviï”, destaca Madaula.

Més col·laboració público-privada

Remar junts a una mateixa direcció. Tant el rector de la UPF i catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat, Oriol Amat, com la tinenta d’alcaldessa Montserrat González coincideixen que la col·laboració entre el sector privat i les administracions “és cabdal”.

Amat sosté que és una de les millores que hauria d’afrontar el nostre país. De fet, al conjunt de l’Estat aquestes iniciatives només suposen el 10%, mentre que altres països europeus com Holanda (20%) o Finlàndia (18%) fan una aposta més clara.

El catedràtic també té unes bones perspectives de futur. Segons les previsions de la Cambra de Comerç, és créixer un 4% l’any 2022: “És una molt bona previsió, ara és el moment de fer inversions“, sosté Amat. L’expert assegura que arriben bons temps: El 2022 i 2023 poden ser anys de creixement i de creació d’ocupació.

Si bé de l’any 2008 al 2014 es va destruir un 8% del teixit empresarial català, del 2014 al 2021 el nombre d’empreses han crescut un 8%, especialment les companyies grans. (+25%). Amat ho té clar: “Cal inversió en R+D per defugir de l’economia low-cost“, apunta. I envia deures a les administracions: “Les càrregues administratives alenteixen la competitivitat”.

La tinenta Montse González assegura que “Sabadell funciona, atrau empreses i ens situa com un pol d’atracció”. En aquest sentit, creu que cal “recolzar les empreses que ja hi són i donar oportunitats a les que vulguin venir”.

Apadrinar un calidoscopi

Cipo, amb més de cinquanta anys de trajectòria treballant per la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual, és el destí final de l’exposició Calidoscopi, creada i construïda l’any 1991, a Sabadell. Els seus creadors, Joan Serra (Art del Vitrall) i Alfons Llobet (L’Obrador), han decidit cedir-la a una entitat social de la ciutat. L’exposició es va crear pels tallers de L’Obrador i de L’Art del Vitrall de Sabadell. Després de viatjar per tot Catalunya, per l’Aragó i Andorra, ara arriba a Cipo.

Gràcies a la donació dels mobles de la mostra, Cipo posa en marxa un nou programa de captació de fons a través de l’apadrinament dels calidoscopis. Empreses, persones o entitats poden fer una aportació econòmica per un dels 24 calidoscopis de n la mostra i esdevenir padrins o padrines d’un dels mobles.

L’Amanidor, el nou servei

CIPO ha inaugurat aquest 2022 un nou servei de restauració, l’Amanidor, per impulsar la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual. El projecte neix de la col·laboració amb l’escola d’Educació Especial Xaloc i oferirà un espai de pràctiques per a una desena d’alumnes del PFI adaptat d’Auxiliar d’Hoteleria. La cafeteria s’ha instal·lat al Casal de Gent Gran de la Creu de Barberà. Hi treballen sis persones.

D’altra banda, l’entitat ha obert un nou Amanidor al Casal Catalunya de Castellar del Vallès, i el servei  donarà feina a sis persones. “Hem de créixer més”, apunta Xavier Martínez, director de CIPO.

Breu història de Cipo

L’entitat va néixer el maig del 68 de la mà de sis famílies de Sabadell que buscaven que els seus fills amb discapacitat intel·lectual poguessin entrar en el món laboral. Amb l’objectiu d’aprofitar l’educació que havien rebut els estudiants es va crear la cooperativa perquè poguessin trobar sortides laborals.

CIPO, en els seus inicis, va assumir tasques lligades al passat laboral de la ciutat d’aquell moment, la indústria tèxtil. Es va crear la fàbrica del carrer Himàlaia.  L’any 1991 van crear la filial de bugaderia, que dona servei del món de l’hostaleria i l’hospitalització. I el CET ha anat creixent de forma progressiva.

Comentaris
To Top