Diners

La inflació cau per segon mes consecutiu i se situa en el 8,5% al setembre

IPC

Al conjunt de l’Estat la inflació recula fins al 8,9%, una dècima menys del que estava previst en l’indicador avançat.

Els aliments s'han tornat a encarir / ACN

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya s’ha moderat fins al 8,5% interanual al setembre, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’1,7 punts menys que l’indicador de l’agost i encadena dos mesos consecutius de baixades.

Pel que fa a la variació mensual, a Catalunya els preus han baixat vuit dècimes. Al conjunt de l’Estat la inflació s’ha situat en el 8,9%, una dècima menys del que va pronosticar l’indicador avançat i més d’un punt i mig per sota de la taxa registrada a l’agost (10,5%). La tendència a la baixa dels preus es deu, sobretot, a la baixada de l’electricitat, el gas i els combustibles. En canvi, els aliments s’han encarit.

Al setembre, per primera vegada en els últims tres mesos, l’IPC ha baixat del llindar dels dos dígits, és a dir, del 10%. Durant l’estiu, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat la taxa ha registrat rècords històrics (al juliol, 10,3% a Catalunya i 10,8% a l’Estat).

La inflació ofega les famílies de Sabadell

El preu dels aliments continua a l’alça

Tot i la tendència a la baixa de l’indicador general, el preu dels aliments ha continuat a l’alça. En concret, a Catalunya el menjar i les begudes no alcohòliques s’han encarit un 12,9% respecte de l’any passat, una taxa vuit dècimes superior a la de l’agost. De fet, aquesta pujada és la més alta de la sèrie històrica, és a dir, des del 2002.

En la mateixa línia, a l’Estat el preu dels aliments ha pujat un 14,4% interanual, sis dècimes més respecte del mes passat. També es tracta de la pujada interanual més alta des que l’INE recull dades –en el cas de l’Estat, des del 1994-. Els productes que més s’han encarit són els llegums, les hortalisses, la llet, el formatge, els ous i la carn.

Després de tot, si es té en compte la inflació subjacent –que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics-, la taxa anual es va situar en el 6,2%, dues dècimes menys que a l’agost. És la segona més elevada des del gener del 1993, després de la registrada el mes passat (6,4%).

Els preus de l’electricitat i els combustibles baixen

En canvi, els preus de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i els combustibles s’han moderat en comparació amb l’agost. Així, mentre que en el mes passat van registrar una pujada interanual del 22,6%, al setembre la taxa s’ha situat en el 13,9%. Pel que fa a la variació mensual, l’INE indica que els preus han baixat un 4,4%.

Respecte del mes passat també ha baixat el preu del transport, 1,4 punts segons la variació mensual. Ara bé, en comparació amb l’any passat s’ha encarit un 9,2%. A l’agost aquesta taxa s’enfilava fins a l’11,3%.

Per territoris, la taxa anual de l’IPC ha disminuït al setembre en comparació amb el mes passat en totes les comunitats autònomes. Els majors descensos s’han registrat a Extremadura, Castella-la Manxa i el País Valencià. Així mateix, en tots els territoris de l’Estat la taxa anual de variació dels preus és inferior al llindar del 10%.

Comentaris
To Top