Vallès

La unió dels FGC entre el Vallès i el Llobregat-Anoia, el 2030

Vista d’un convoi al seu pas per la zona on s’estan portant a terme les obres de soterrament de les vies del tren, prop de l’estació de Can Feu

El perllongament de l’L8 de Ferrocarrils serà una realitat entre el 2029 i el 2030. La Generalitat ha publicat aquest dijous la licitació de l’obra per valor de 320 milions d’euros i la previsió és que comenci a executar-se durant l’estiu del pròxim any. El nou traçat unirà les línies del Vallès i el Llobregat-Anoia entre Plaça Espanya i Gràcia, amb parada a les noves estacions d’Hospital Clínic i Francesc Macià, en un trajecte que recorrerà 4 quilòmetres en 7 minuts. La línia millorarà la connectivitat de Barcelona i, segons els càlculs del Departament de Territori, beneficiarà 70.000 usuaris en un dia feiner i fins a 19 milions a l’any. Es tracta d’un 38% de la demanda anual que preveu tenir FGC quan la línia estigui en marxa.

Territori assegura que és una actuació que té “més beneficis que costos”. D’una banda, amplia la xarxa interna de Barcelona, sobretot en una zona “poc coberta” pel metro, i, de l’altra, millora l’accessibilitat ferroviària a la capital catalana, de manera que s’enfoca cap a l’objectiu de reduir el trànsit rodat. Es tracta, però, d’una infraestructura “complexa”, que requereix construir dues noves estacions –Hospital Clínic i Francesc Macià- i remodelar-ne dues més –Plaça Espanya i Gràcia-. La inversió total ascendeix fins a 430 milions d’euros.

El 4% de la infraestructura cobrirà el 38% de la demanda

La infraestructura suposarà el 4% de la longitud en quilòmetres de la xarxa de FGC. Ara bé, en relació amb la demanda representarà fins al 38% del total. És a dir, gairebé 4 de 10 usuaris de Ferrocarril faran servir l’L8. Territori considera que això demostra l’envergadura del projecte, un dels més importants de la xarxa de transport públic que consta al Pla Director d’Infraestructures (PDI) de la regió metropolitana de Barcelona 2021 – 2030.

Del perllongament de l’L8, fins al moment la Generalitat només ha licitat per 7 milions d’euros el desviament dels serveis afectats pel nou traçat. Ho va fer al gener, de manera que aquestes tasques ja s’estan duent a terme. Un cop acabin, cap a l’estiu, és quan començarà a executar-se la perforació del subsol.

Comentaris
To Top