Ciutat

Tornada a l’escola de gener: més docents, més temps per preparar les classes i un “trasbals a mig curs”

Més docents a les aules, més temps per preparar les classes i un “trasbals a mig curs”: t’expliquem els canvis de la tornada a l’escola de gener

Amb ressaca emocional i amb la cuina encara plena de torrons, aquest dilluns els estudiants sabadellencs han tornat a les aules després de les vacances de Nadal. Encara que aquest any els Reis d’Orient ens han regalat un cap de setmana entre l’epifania i el primer dia de curs de gener; les cares de son no han pogut evitar abassegar el protagonisme.

Un curs, que si recapitulem, va començar amb canvis, alguns dels quals que entraven en vigor aquest mateix gener. Tal com es va acordar durant la reunió prèvia a l’inici de curs entre Sindicats i el Departament d’Educació, la Generalitat va preveure un reforç en el professorat i ha incorporat a partir d’aquest mateix dilluns més de 3.500 docents (2.135 a secundària i 1.431 a primària) nous a les escoles públiques catalanes. Al Vallès Occidental, s’ha traduït en un total de 450 professionals més a les aules. Una notícia que permet als docents reduir una hora lectiva setmanal i destinar-la a corregir exàmens o a la preparació i coordinació de les classes que han d’impartir.  Aleshores, el calendari setmanal del professorat passarà de 19 a 18 hores lectives a la secundària i de 24 a 23 hores lectives a la primària.

Aquesta era una de les principals demandes que a la reunió de l’1 de setembre van posar damunt de la taula diversos sindicats de l’educació. En aquesta reunió in extremis, el Departament d’Educació va accedir a complir-ho a canvi de desconvocar la jornada de vaga que havia d’afectar a l’inici de curs 2022-2023.

“És un trasbals”

Fonts del sector consultades pel Diari, que han preferit mantenir l’anonimat, decreten que la implementació d’aquest canvi arriba en mal moment: “Refer el calendari a mig curs és un trasbals pels caps d’estudi dels centres educatius, que han hagut de reorganitzar els horaris del professorat i de l’alumnat a mig curs”. La font assegura que “la idea és bona”, però sosté que “s’hauria d’haver implementat a l’inici de curs, d’aquest any o del proper”.

Una situació que ja aquest setembre diversos sindicats van advertir que podria passar. En una entrevista prèvia a l’inici de curs al Diari de Sabadell, la responsable de docents de l’escola pública no universitària de CCOO, Marga Romartínez, indicava que “el professorat volia que la creació d’aquests llocs de treball arribés l’1 de setembre, abans d’engegar el curs, per evitar un caos lectiu” i que la decisió d’Educació ho va situar l’1 de gener. El Departament de Gonzàlez-Cambray es recolzava en el fet que d’aquesta manera l’acord podria entrar en els pressupostos de 2023, dels quals el setembre passat encara no disposaven.

El curs escolar 2022-2023: quan comença? Quan cauen les vacances? Quins canvis hi ha?

Cada centre ha aplicat la reducció de l’hora lectiva en funció de les seves necessitats i realitats; i cal esmentar que en més de la meitat dels centres educatius la cobertura dels canvis horaris dels docents s’ha fet allargant contractes de substitució o ampliant les jornades d’alguns professionals que ja treballaven a l’escola o institut. Així ho sosté la font consultada per aquest mitjà, que assegura que “hauríem preferit incorporar directament un nou professional, per exemple, relacionat amb la psicologia, que fa molta falta a moltes escoles”.

Comentaris
To Top