Ciutat

Sentència Smatsa: Sabadell haurà de pagar 2,5 milions d’euros a l’empresa de neteja

Garrotada judicial. L’Ajuntament de Sabadell haurà de pagar 2,5 milions d’euros a l’empresa de neteja i recollida de residus Smatsa, després que així ho hagin decidit dos jutjats del contenciós administratiu de Barcelona. Els anys 2015 i 2016, la corporació municipal va revisar les factures d’Smatsa perquè considerava que l‘empresa concessionària cobrava serveis que realment no feia, i la va obligar a retornar part dels cobraments.

Ara, la justícia constata que anava errat i l’obliga a compensar els diners en disputa amb l’empresa (2.243.000 euros), els interessos de demora (uns 260.000 euros) i les costes dels litigis. Una factura milionària.

Operaris d’SMATSA netegen la plaça del Treball

/LLUÍS FRANCO

El Govern de Transformació de Sabadell (2015-2019), de què formaven part ERC i la Crida, va posar Smatsa sota lupa. L’adjudicació del contracte a l’empresa de neteja estava sent investigat en el marc del Cas Mercuri, i a més, consideraven que la concessionària no feia la feina que li tocava, i cobrava diners de més. Es van emprendre mesures contundents: l’Ajuntament va revisar les liquidacions de final d’exercici a la baixa, va obligar l’empresa a retornar cobraments, i va redoblar el control sobre l’activitat de l’empresa, instal·lant un sistema GPS en els camions i els carretons, entre d’altres.

Els dictàmens judicials apunten a una actuació amb “mala fe” i deixen clar que la intenció de l’Ajuntament era “trencar el contracte” de neteja i de recollida de residus sense compensar Smatsa i així poder municipalitzar el servei.

“Es podrien fer quatre passeigs de la plaça Major”

El Govern actual, del PSC, es mostra preocupat per l’abast de les decisions judicials.  Són 2,5 milions d’euros, que podrien elevar-se fins a 5,3 milions d’euros si hi ha sentències desfavorables sobre les liquidacions de 2016 i 2017. És un “cop dur” sobre les arques de l’Ajuntament, segons el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. “Això tindrà un cost elevat per a la ciutat. Amb aquests diners es poden fer quatre passeigs de la plaça Major, set nous carrers Indústria, mantenir el rebost solidari durant dotze anys o pagar les beques menjador de 6.000 nens”, apunta el número 2 del Govern.

El portaveu del Govern, Pol Gibert, al ple municipal / LLUÍS FRANCO

El portaveu del Govern, Pol Gibert, al ple municipal (arxiu) / LLUÍS FRANCO

En l’àmbit polític, assenyala la Crida i ERC com a responsables: “Això representa un punt d’inflexió. Es fa un toc d’atenció a la gestió feta per part del govern anterior. Els seus errors –les inversions financerament sostenibles que es van pagar dues vegades, la compra de l’Artèxtil i la gestió d’Smatsa– sumen més de deu milions d’euros malgastats”. La secció local del PSC ha anat un pas més enllà i demana accions concretes: “No pot ser que les aventures sectàries d’ERC i la Crida les paguem entre tots, i ells no assumeixin cap responsabilitat”, afirmen.

Ambdues sentències no són fermes perquè l’Ajuntament les ha recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC). La decisió final podria trigar mesos. Si finalment es confirma, l’Ajuntament no es veu capaç de retornar els diners de cop, i ho haurà de fer a terminis. Els tècnics municipals estudien com fer-hi front.

“El problema és el contracte”

La Crida per Sabadell, que va estar al càrrec de la regidoria de Serveis Municipals entre 2015 i 2019, considera que el “problema d’origen” és el contracte, investigat dins de la macrocausa del Cas Mercuri. La portaveu de la formació, Nani Valero, creu que el Govern municipal hauria d’haver activat els mecanismes per revocar la concessió. “És un contracte que està sent investigat per la justícia, que ningú se n’oblidi”, exposa. “És massa interpretable per l’empresa, per l’Ajuntament i també –com ara podem comprovar– per la justícia”, assegura i insisteix: “Es van fent pagaments que són difícils de justificar“.

En la mateixa línia, l’alcaldable republicà Gabriel Fernàndez creu que tot va començar amb la “diguem-ne controvertida” concessió del servei a Smatsa en temps de l’exalcalde Bustos: “El problema va ser generat per part del PSC, l’únic partit de la ciutat amb condemnats per corrupció, i per un contracte signat per un govern del qual Marta Farrés va formar part durant 12 anys”, exposa.

El cap de llista republicà sosté que el Govern anterior va actuar “en defensa dels interessos de la ciutat” i que, un cop vista la sentència judicial, les “úniques despeses afegides” seran els interessos de demora (260.000 euros), no els 2 milions d’euros restants. “Les xifres que el govern del PSC vol fer creure a la gent, i amb les quals fa propaganda electoral amb l’estil de sempre, no són certes”.

Smatsa lamenta el “dany” que se’ls ha causat

El gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz, qualifica els dos dictàmens de “positius”: “Són contundents i no deixen lloc a la interpretació”. A més, assegura que l’acusació de “sobrefacturar” de l’anterior equip de govern era una “invenció”. Díaz lamenta que amb aquests litigis han “patit un dany reputacional” i ha instat a les parts implicades a “demanar-los perdó”.

Comentaris
To Top