Ciutat

ERC vota a favor de la ronda Nord per “desencallar” els pressupostos

Pere Aragonès - Illa

ERC vota a favor de la moció del PSC sobre la B-40 per “desencallar” la negociació dels pressupostos

El ple del Parlament ha aprovat el punt de la moció del PSC que insta el Govern a executar la ronda Nord del Vallès amb el vot a favor d’ERC. Els republicans han decidit finalment donar suport al punt sobre la B-40, que és la qüestió que més ha bloquejat les negociacions pels pressupostos les darreres setmanes. La via vol connectar Terrassa i Sabadell amb Castellar del Vallès.

De fet, el diputat d’ERC Ferran Estruch ha assegurat que tot i no compartir el projecte dels socialistes el seu vot favorable és per “desencallar” les converses. Al seu torn, el diputat del PSC Jordi Terrades ha agraït “el gest” però ha avisat que “encara hi ha un paquet important” de qüestions sense acord.

La proposta ha tirat endavant amb 114 vots a favor i amb els 15 vots en contra, de la CUP i els Comuns. És un primer pas important a l’espera de tancar un acord definitiu sobre la infraestructura.

Es desenroca la negociació

Després de dies amb la negociació encallada en la B-40 i les posicions tant del PSC com d’ERC enrocades, finalment els republicans han cedit i han decidit votar a favor de la moció per instar el Govern a executar el projecte. Estruch, que ha estat l’encarregat d’argumentar el sentit del vot, ha defensat que el vot favorable és un gest de “responsabilitat” perquè l’objectiu d’ERC són els pressupostos “a favor de la gent del país”.

“Si aquesta moció serveix per desencallar els pressupostos, els desencallarem. Per part nostra no quedarà. A les seves mans queda que no sigui un escull”, ha dit dirigint-se als diputats socialistes. En aquesta línia, ha lamentat que el PSC “no hagi mogut fitxa” en la negociació però ha reivindicat que els republicans han estat “propositius” per aconseguir aprovar els comptes. Segons fonts d’ERC, després de la votació sobre la B-40, ja no hi haurà esculls per acordar els pressupostos amb els socialistes.

Esmena d’ERC

El darrer moviment d’ERC per tal de trobar un punt d’acord havia estat una esmena al text dels socialistes. A la seva proposta els republicans obrien la porta a contemplar l’opció de la ronda Nord per millorar la mobilitat al Vallès, així com totes les altres propostes possibles. Tant el Govern com ERC havien assegurat que aquest moviment era “un pas important” en les negociacions per mirar de desencallar les converses. De totes maneres, els socialistes han vist insuficient el redactat i han rebutjat l’esmena.

Crítiques de la CUP i els comuns

Els únics grups parlamentaris que han votat en contra del punt sobre la B-40 són la CUP i els comuns. La diputada cupaire Montserrat Vinyets ha denunciat l’afectació mediambiental del projecte del Quart Cinturó i ha afegit que és una iniciativa que “obeeix una lògica estatal”. A més, ha lamentat especialment el posicionament tant de Junts com d’ERC. “És desolador veure com grups que es defineixen com a independentistes defensin desacomplexadament el projecte, i altres acabin finalment claudicant, com s’ha vist”, ha criticat, primer en referència a Junts i després, a ERC.

Per part dels comuns, el diputat Marc Parés ha denunciat que la ronda Nord és “una infraestructura caduca”. De totes maneres, ha centrat la crítica en el fet que la B-40 hagi deixat “el país aturat i bloquejat” i amb la negociació de pressupostos encallada. “És extremadament greu tenir el país aturat i bloquejat per una majoria de bloqueig que posa per davant l’interès de partit al de país”, s’ha queixat, i ha denunciat el “xantatge” del PSC amb aquesta qüestió. “Esperem que com a mínim serveixi per desbloquejar i que d’una vegada per totes el país tingui pressupostos”, ha dit, per afegir després que confia que els comptes no arribin “a costa de carregar-se el territori”.

114 diputats hi voten a favor

A banda de la CUP i els comuns, tots els grups parlamentaris han votat a favor de la iniciativa, que ha comptat amb 114 vots favorables. Des de Junts han defensat el projecte de Quart Cinturó i el diputat de JxCat Ramon Tremosa ha assegurat que la iniciativa permetrà descongestionar el trànsit. Tremosa ha recordat que això estava inclòs al pla específic de mobilitat del Vallès aprovat per Damià Calvet quan era conseller. Considera que aquest pla és “un bon punt de partida” i ha dit que voldria que les obres “s’anessin avançant i hi entressin les màquines aviat”.

La diputada de Cs Marina Bravo ha afirmat que el seu partit “sempre ha dit ‘sí’ a la ronda Nord” i ha subratllat que en algunes ocasions ho han fet “més fermament” que els socialistes, proposants de la moció. Bravo ha retret al PSC que amb el text de la moció hagin volgut “festejar” amb ERC. Concretament, s’ha referit al punt que demana acordar amb el govern espanyol el traspàs de recurs econòmics per a l’adequada gestió dels serveis ferroviaris.

Estem ampliant la informació en directe. 

FAQS: Per què no hi ha acord per la ronda Nord de Sabadell i Terrassa?

Publicitat
Comentaris
To Top