Publicitat
Ciutat

“S’ha prioritzat l’interès general”: el sí d’ERC a la ronda Nord de Sabadell i Terrassa reobre el debat i satisfà Ajuntament i institucions

La ronda Nord de Sabadell i Terrassa, la carretera que ha d’enllaçar les dues capitals del Vallès amb Castellar, està més a prop de tirar endavant. El Govern de Pere Aragonès ha acceptat la seva construcció, cedint a una de les condicions del PSC –probablement la més delicada pel partit de govern– per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2023. El sí d’ERC a la ronda Nord reimpulsa el projecte i hauria de permetre desencallar la negociació dels pressupostos de la Generalitat, després de moltes setmanes de negociació, amb la B-40 com un escull que semblava insalvable. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reconeixia que tot i no representar el seu “model de país”, ha acceptat l’obra com a “preu de la centralitat i el lideratge“.

La ronda Nord no és una infraestructura qualsevol. Al territori se la considera una carretera estratègica per a Catalunya: permet connectar el Baix Llobregat i el Vallès –el nucli industrial del país– sense passar per l’AP-7. A escala local, ha generat consens entre els ajuntaments i bona part de les institucions locals. Representa, per Sabadell, una alternativa per desviar el trànsit de la Gran Via de Sabadell, per on passen 22.600 vehicles cada dia. La ronda també donaria servei als veïns de Castellar, que tindrien un accés directe a la C-58, i facilitaria les entrades i sortides dels polígons industrials.

Amb el ‘sí’ de la Generalitat, la infraestructura amplia els suports que ja tenia: el Ministeri de Transports,  la majoria del Parlament de Catalunya, i els ajuntaments afectats i el Consell Comarcal, que l’han reivindicat amb intensitat i per això avui no amaguen la seva satisfacció pel canvi de postura del Govern català.

La ronda Oest connectaria amb la ronda Nord, segons el Pla específic de mobilitat del Vallès / A. TORRES

“És un èxit per a la ciutat”

“És un èxit per a Sabadell. La ciutat està al mapa més que mai”, exposa l’alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’Arc Metropolità, Marta Farrés, en declaracions al Diari. Agraeix el gest d’ERC i assegura que la ronda ajudarà el Vallès després d’uns anys marcats pel “dèficit d’infraestructures” a la comarca i, en clau sabadellenca, el sistema de rondes serà “primordial” per alliberar trànsit de la Gran Via.

L’alcaldessa demana recuperar l’acord entre el Ministeri de Transports i la Generalitat, que establia que l’Estat sufraga l’obra i era el Govern català qui l’executava, per poder “posar calendari i executar”. “No podem perdre més temps“, exposa. Si ara s’activés tota la maquinària per fer la nova carretera, no estaria enllestida fins al 2033.

Els alcaldes de Terrassa i Castellar, Jordi Ballart i Ignasi Giménez, també han anat al darrere de la Generalitat per aconseguir la ronda. Sobre la votació del Parlament d’aquest dijous, Giménez exposa que la “música sona bé” i els dona “cert optimisme”. “Esperem que així s’acabi el greuge territorial que pateixen els veïns de Castellar”, indica el també president del Consell Comarcal del Vallès.

Pere Aragonès - Illa

Aragonès i Illa, en el ple del Parlament d’aquest dijous / (ACN/Mariona Puig)

“Avui és un dia per mirar endavant”

La ronda Nord és i ha estat una petició reiterada dels agents econòmics vallesans, que estan de celebració. “Com a sabadellenca i vallesana, només puc dir: ‘on s’ha de firmar?'”, afirma la presidenta del CIESC, Alícia Bosch. “Avui és un dia per mirar endavant. El canvi de perspectiva d’ERC és bo perquè ha prioritzat l’interès general“, afegeix.

Ramon Alberich (Cambra Sabadell) va més enllà i afirma que la ronda Nord deixarà enrere dècades de manca d’inversions a la comarca: “És un bon senyal. El Vallès és el coll d’ampolla d’Europa i ara estem fent camí per tenir les infraestructures que necessitem com a país”, assegura. Des de Pimec Vallès Occidental, Xavier Pujol, també creuen que “serà clau” per a la competitivitat de les empreses.

Hi ha alegria, però també escepticisme. La votació del Parlament sobre la ronda Nord aplana el terreny per aprovar els pressupostos, però encara no hi ha ni un acord formal ni un projecte per a la ronda Nord. “Fins que no vegi les excavadores, no m’ho podré creure“, explicita Bosch, que assegura que farà un seguiment exhaustiu dels avenços. La resta d’entitats també esperen tenir concrecions aviat. Mentrestant, Alberich ja pensa en un repte més gran: la finalització de tot el Quart Cinturó entre Sabadell i Granollers que serveixi per tancar un sistema de rondes per a la ciutat. “Això és tot just el començament”.

Els detractors es mantenen i ERC de Sabadell se’n desmarca

La satisfacció per l’acord no és unànime, i els detractors històrics de la B-40 es mantenen en la seva posició i lamenten la situació, començant per l’alcaldable d’ERC i actual cap de l’oposició, Gabriel Fernàndez, que es manté en el ‘no’ a la infraestructura. “No al Quart Cinturó i ho direm les vegades que faci falta. No és el model de país, ni de ciutat ni de comarca. No ho és i no ho ha estat mai”, exposa amb contundència. En aquest sentit, considera que els republicans han hagut de cedir a escala de país per poder “satisfer les necessitats de la gent” amb uns pressupostos.

La portaveu i alcaldable de la Crida per Sabadell, Nani Valero, deixa ben clara la seva oposició a la ronda Nord: “Volem més trens i menys macroautopistes trinxant el territori”, assegura tot lamentant que ERC hagi votat a favor del “Quart Cinturó del PSC”. “No compartim el seu model caduc d’asfalt i transport privat. L’alternativa real en un context d’emergència climàtica i energètica existeix i passa per apostar pel tren”, sentencia.

ronda Nord Quart Cinturó

/ VÍCTOR CASTILLO

L’alcaldable de Sabadell En Comú Podem i diputat al Congrés dels Diputats, Joan Mena, també s’ha pronunciat amb contundència: “Cal matar d’una vegada per totes el Quart Cinturó“. Ha subratllat que es tracta “d’un model de mobilitat caduc” i que “no respon” a les necessitats actuals, ni de la ciutadania ni de les poblacions dels voltants de la capital vallesana. Mantindran, però, l’acord pressupostari amb ERC.

La Campanya contra el Quart Cinturó, que acumula trenta anys d’oposició a la infraestructura, ha convocat dues concentracions la tarda de divendres, a Sabadell i a Terrassa, per expressar el seu rebuig a la ronda Nord. El president de l’Adenc i membre de l’entitat, Joan Carles Sallas, considera que la decisió respon a un “xantatge ambiental en un context d’emergència climàtica” per afavorir un “creixement urbanístic desmesurat” al Vallès Occidental nord. Assegura, en aquest sentit, que emprendran totes les mesures legals per “aturar de nou” el Quart Cinturó.

Així mateix, la plataforma Promoció pel Transport Públic (PTP) considera que la ronda Nord representa “un model caducat” que significarà un “efecte crida” a fer més ús dels vehicles privats i no del transport públic.

Aragonès accepta la ronda Nord de Sabadell i Terrassa: “És el preu de la centralitat i el lideratge”

Comentaris
To Top