Ciutat

Proposen fer un nou túnel de Rodalies per connectar el Vallès, Barcelona i el Baix Llobregat

FemVallès vol construir un nou túnel de 2,5 quilòmetres entre l’Estació de França i el Morrot per enllaçar línies de Rodalies i FGC existents

Un tercer túnel de Rodalies pel litoral de Barcelona. Aquesta és la proposta de FemVallès per millorar la connexió entre la capital catalana, el Vallès i el Baix Llobregat. L’entitat planteja construir un nou túnel de 2,5 quilòmetres entre l’estació de França i el Morrot amb l’objectiu d’enllaçar línies de Rodalies i FGC existents i descongestionar la xarxa ferroviària, avui al seu límit de capacitat en estacions com la Sagrera i Sants.

Segons FemVallès, la nova infraestructura permetria enllaçar la línia del Maresme (R1) amb la de Sant Vicenç i l’Aeroport del Prat (R2). Així mateix, a través d’enllaços i de canvis en l’ample de les vies, es crearien dos grans anells ferroviaris per circular entre el Vallès, el Baix Llobregat i la capital catalana. Sant Cugat i Cerdanyola (avui R8) tindrien connexió directa amb el port i el Moll de la Fusta, al centre de Barcelona, Montcada i Reixac (R2 i R4), Cornellà o Sant Joan Despí (R4), entre d’altres.

L’arquitecte urbanista Manel Larrosa ha estat l’encarregat de presentar la proposta en un acte organitzat a Barcelona pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la Fundació Bosch i Cardellach i FemVallès aquest dimarts. L’expert sabadellenc demana fer una aposta per les infraestructures realistes, “no faraòniques”, dirigides al Vallès, el Baix Llobregat i el Maresme. “La prioritat de les inversions no ha d’anar dins de Barcelona, sinó a fora. Hem de tenir una visió regional”, ha assegurat. Francesc Camps, de la Fundació Bosch i Cardellach, considera que la proposta reflecteix “la mirada des de la perifèria, rica però crítica” que hi ha al Vallès.

Tot i això, Larrosa creu que el tercer túnel pel litoral també tindria beneficis per a la capital catalana. La infraestructura podria ser una excusa per crear un nou front marítim al Moll de la Fusta –on hi hauria una nova estació de Rodalies, Barcelona Mar– i transformar l’actual estació de França. L’ordenació de les vies a l’àmbit del port permetria fer canvis urbanístics a la Marina del Prat Vermell, una de les zones de més creixement de Barcelona. “Té grans possibilitats i encaixa en la mentalitat barcelonina”, ha argumentat l’expert.

Nou túnel per Collserola

La xarxa d’FGC al Vallès també està al límit de la seva capacitat. 105.000 passatgers entren i surten de Barcelona cada dia a través del túnel de Sarrià, per on passen les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell). FemVallès vol aprofitar l’ampliació de la línia R8 entre la plaça d’Espanya i Gràcia prevista per la Generalitat i enllaçar-la a un nou túnel per sota de Collserola.

Segons Larrosa, així es podrien fer serveis directes entre el Baix Llobregat i el Vallès, també des de Sabadell, sense necessitat de fer intercanvi, utilitzant part de les línies existents d’FGC. Aquest nou servei permetria trens semidirectes i escurçar els temps actuals, entre Sabadell (Parc del Nord) i Barcelona (plaça Catalunya) hi ha 54 minuts de trajecte. “Necessitem un ferrocarril interurbà, no un metro. Que sigui més barat i més ràpid”, ha argumentat l’arquitecte urbanista.

Entre el públic assistent també s’ha pogut veure el coordinador del pla de Rodalies de Catalunya, Pere Macias. Aquest ha plantejat recuperar una part de la Línia Orbital Ferroviària. Construir un by-pass a Barberà del Vallès per enllaçar Terrassa, Sabadell i Granollers amb serveis directes. “Que s’ha de lligar les tres capitals del Vallès és una obvietat extraordinària”, ha asseverat. Una inversió que creu justificada en termes de població: “Al Vallès Occidental i l’Oriental hi viuen 1,3 milions de persones. A Barcelona, 1,6 milions, perquè tinguem la dimensió”.

Antoni Abad: “El Vallès no pot ser la perifèria”

La proposta presentada per FemVallès té a veure amb els trens, però sobretot reivindica el paper de la comarca a Catalunya. El president de FemVallès, Antoni Abad, considera que s’havia de reobrir el debat sobre les infraestructures davant del centralisme de Barcelona: “El Vallès ha de superar la condició de perifèria metropolitana”, ha assegurat. 

Abad considera la proposta no va contra ningú, sinó que busca sumar entre Barcelona i el seu entorn: “Barcelona és país, volem el seu lideratge. Però, des del màxim respecte, la capital viu intramurs. Hem d’aplanar Collserola. Ens hem de veure!”.

Comentaris
To Top