Diners

El preu dels aliments es dispara al febrer (+14,6%)

El cost de l’alimentació creix prop de dos punts en comparació amb el gener tot i la rebaixa de l’IVA

L’Índex de Preus de Consum (IPC) interanual ha repuntat tres dècimes al gener a Catalunya, fins al 5,6%, en comparació amb el gener (5,3%), segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, l’indicador s’enfila per segon mes consecutiu, després que al gener es trenqués la dinàmica de cinc mesos consecutius de baixades. La pujada ha arribat en el segon mes en vigor de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i ha coincidit, també, amb la retirada del descompte als carburants. Els aliments, però, han incrementat els preus respecte del gener, 1,9 punts, i han continuat disparats respecte fa un any (14,6%).

Ara, els preus a Catalunya són 5,6% més alts que el febrer del 2022, quan va esclatar la guerra d’Ucraïna i es va agreujar l’espiral inflacionista amb índex de l’IPC anual del 7,4%.

Al conjunt de l’Estat, la variació anual de l’IPC s’ha situat en el 6%, una dècima més que al gener i una dècima per sota de l’indicador avançat. Amb aquesta pujada registrada en el segon mes de l’any, la inflació encadena dos mesos de pujades i situa l’indicador al nivell més alt des del passat mes de novembre, de la mateixa manera que a Catalunya.

La inflació subjacent, que no té en compte l’energia i els aliments no elaborats, ha pujat fins al 7,1% a Catalunya, tres dècimes més que al gener. D’aquesta manera, s’ha situat, de nou, com el valor més alt de la sèrie històrica, que es remunta al 2002. En la mateixa línia, al conjunt de l’Estat la inflació subjacent ha augmentat una dècima, fins al 7,1%, la xifra més alta des del desembre del 1986.

Pel que fa a la variació mensual, l’IPC ha crescut un punt al febrer Catalunya, després de registrar una caiguda d’una dècima al gener. A l’Estat l’indicador mensual també ha crescut nou dècimes.

Així mateix, també destaca que pel que fa a la taxa anual, Catalunya, s’ha situat al febrer com una de les nous comunitats de l’Estat on l’IPC ha pujat en comparació amb l’any anterior. En canvi, els preus s’han moderat a Extremadura (-0,9 punts), a la Comunitat de Madrid i Navarra (-0,1 punts).

El preu dels aliments es modera dues dècimes respecte del desembre

El preu dels aliments ha crescut 1,9 punts al febrer en comparació amb el mes anterior. Aquesta dada és la segona que arriba i que inclou la rebaixa de l’IVA que va aprovar el govern espanyol a finals del 2022 per revertir l’encariment dels aliments. Des de l’1 de gener no tenen IVA el pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals. Tot i això, en comparació amb fa un any, els aliments són un 14,6% més cars.

A l’Estat, els preus de l’alimentació s’han enfilat un 16,7% en comparació amb l’any passat, un increment que és 1,2 punts superior que el del gener.

Si s’analitza al detall el cistell de consum en comparació amb fa un any, ha continuat disparat el preu del sucre (+55,7%), la llet (+33,4%), l’oli i els greixos (+30%), els cereals i derivats (+22,1%), les llegums (+21%), els ous (+19,9%), els productes làctics (+19,4%), la patata (+17,5%), la carn de porc (+13,5%), el cafè (13,6%), l’aigua mineral (+12,25) i el pa (+9,2%).

Pel que fa a l’indicador mensual, respecte del desembre els descensos més significatius de preu en la cistella de la compra han estat les fruites (-3,8%), la patata (-1,1%) i els llegums i hortalisses fresques (-0,3%). En canvi, s’han encarit els làctics (+1,5%), la carn de porc (+1%), el peix (+4,5%) i el sucre (+2,2%).

Repunten els carburants

Per la seva banda, els carburants s’han tornat a enfilar en el segon mes sense el descompte general de 20 cèntims el litre, tot i que amb menys intensitat. En concret, l’índex interanual dels combustibles s’han situat en el 4,2%, prop de set punts per sota del gener (11%).

Amb tot, la variació mensual ha registrat un descens de l’1,9% respecte als preus del mes passat, quan es va eliminar la bonificació a les gasolineres de l’Estat.

L’INE també ha destacat l’augment de preu del vestit i el calçat (+5,1%) i les comunicacions (+2,5). En el cas de les comunicacions, els preus van canviar de dinàmica al gener després d’acumular valors negatius des de l’abril del 2020.

Pel que fa a la mobilitat, ha seguit a la baixa amb un descens del 6% del preu del transport públic urbà i del 3% en l’interurbà respecte a l’any passat per la gratuïtat i descomptes dels bitllets.

Comentaris
To Top