Ciutat

El Parlament convalida el decret de sequera

Les aportacions als rius que alimenten els embassaments s’han reduït a valors inferiors als mínims registrats el 1990

El Parlament ha convalidat el decret de sequera del Govern amb l’abstenció del PSC-Units, JxCat, CUP-NCG i En Comú Podem i els vots a favor d’ERC. Vox, Cs i PPC hi han votat en contra. La majoria de grups han retret al Govern que el decret arriba amb retard, l’han acusat de falta de planificació i han censurat que hagi actuat “sense consens ni diàleg”.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar el passat 7 de març la declaració d’excepcionalitat per sequera hidrològica al sistema Ter-Llobregat, que abasteix Sabadell i la resta del Vallès Occidental, i a l’aqüífer Fluvià-Muga. Les restriccions afecten més de 200 municipis amb una població de prop de 6 milions d’habitants.

Crítiques de la resta de partits

Tots els grups, menys ERC, han demanat aquest dimecres tramitar el decret com a projecte de llei. El decret permet a l’ACA suspendre durant 48 hores la captació d’aigua per a usos diferents de l’abastament de la població quan aquest abastament perilli i recuperar pous en desús. També augmenta les sancions per danys al domini públic hidràulic quan es cometin en situacions d’alerta i emergència per sequera.

El decret constata la “dràstica i generalitzada reducció de les precipitacions” i alerta que “les aportacions als rius que alimenten els embassaments s’han reduït a valors inferiors als mínims registrats el 1990”. Davant el fet que “no és previsible que aquesta situació millori a curt termini”, el Govern justifica el decret “per garantir un servei essencial com és l’abastament de poblacions”.

Comentaris
To Top