Vallès

Les “discrepàncies” sobre el finançament i el traçat frenen la ronda Nord

ronda Nord Quart Cinturó

La ministra Raquel Sánchez insisteix a fer ús de la disposició addicional tercera per pagar l’obra, cosa que xoca amb el Govern

El passat divendres, 31 de març, va vèncer el termini per signar el conveni entre el govern espanyol i la Generalitat per a la redacció de la ronda Nord. Per ara, no s’hi ha plasmat cap firma perquè hi ha “discrepàncies” sobre el finançament i el “model de la via”, tal com ha indicat el conseller de Territori, Juli Fernàndez.

Des del passat divendres, hi ha hagut silenci d’ambdues parts que s’ha trencat aquest dilluns quan Fernàndez i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han coincidit en un acte a Barcelona. El conseller ha assegurat que la via per pagar les obres, a través de la disposició addicional tercera de l’Estatut, “no és la real” i “ha de ser un nou finançament”, ha defensat.

A més, ha subratllat que la ronda Nord no ha de ser una via d’alta capacitat i, en sintonia amb Sánchez, ha expressat la seva confiança que finalment hi haurà consens entre els dos executius “en els termes que tenim acordats”.

Una infraestructura “necessària”

Sánchez, per la seva part, ha recordat que aquesta llei “fixa que hi ha uns recursos per destinar precisament a infraestructures” i ha rematat, “aquesta és la línia per assegurar el finançament” de l’obra. A més, ha apuntat a l’entesa que hi ha entre Sabadell, Terrassa i Castellar perquè el govern espanyol financi els treballs i estar present a la comissió de seguiment que se’n faci -evidenciat en l’acte dut a terme a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental el mes de juny de 2022-.

La titular de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana espera que s’acabi executant, més enllà del pacte de pressupostos entre l’executiu català i el PSC, ja que ha qualificat la infraestructura de “necessària”.

Sense data

La data marcada per a la firma del conveni era el 31 de març i, segons fonts properes a l’executiu de Pedro Sánchez, la darrera proposta que va enviar a la Generalitat va ser dijous passat al vespre. Des del ministeri han indicat que no es va imposar cap termini concret i que es mantenen “oberts” a seguir negociant. En qualsevol cas, han reclamat que les demandes del Govern no “hipotequin” futurs desenvolupaments de la via. “Ens equivocaríem molt”, han rematat.

Pedro Sánchez visita les obres de la B-40 enmig del soroll per la ronda Nord

Comentaris
To Top