Ciutat

Noves aturades a la Justícia: els funcionaris judicials inicien una vaga indefinida

Imatge d'arxiu dels jutjats de Sabadell

Els lletrats de l’administració de justícia (LAJ) ja van paralitzar els jutjats durant dos mesos

Els sindicats de funcionaris judicials han iniciat aquest dilluns una vaga indefinida per aconseguir millores retributives en línia del que van aconseguir fa poc els lletrats de l’administració de justícia (LAJ) arran d’una vaga de dos mesos. Les aturades seran de 10 a 1 del migdia cada dia, però el dimecres 19 d’abril, l’aturada serà de tot el dia. Els sindicats convocants, CCOO, UGT, CSIF i STAJ, basen les seves reivindicacions en el reconeixement de les funcions que realment realitza cadascun dels cossos funcionarials i exigeixen la paralització de la tramitació parlamentària de la Llei orgànica d’eficiència organitzativa. En concret, demanen de 350 a 430 euros mensuals més de sou.

Les concentracions han tingut lloc aquest dilluns a Sabadell i altres seus judicials com la Ciutat de la Justícia de Barcelona, a més de Mataró i Vilanova i la Geltrú. En els pròxims dies es repetiran les concentracions en aquests jutjats i als de Terrassa, Granollers i Manresa. En la mateixa línia, es preveu una manifestació a Madrid. Segons dades de la Conselleria de Justícia, la vaga ha tingut un seguiment del 7,9% a tot Catalunya. En concret, dels 7.870 treballadors, 622 han fet l’aturada parcial de 10 a 13 hores.

“Funcionaris de segona”

En un comunicat, els sindicats convocants troben més que justificada la convocatòria de vaga perquè el govern ha tractat com a “funcionaris de segona” al 93% del personal de l’administració de justícia, que porta el pes fonamental del treball, elevant les retribucions de només el 7% restant (el cos de LAJ).

Manifestació dels funcionaris judicials a Barcelona | ACN

Per a les organitzacions convocants, actualment no està reconeguda la responsabilitat, professionalitat i especialització de la totalitat del personal de justícia (cossos generals, especials i metges forenses) ni les funcions reals dels cossos generals. Així mateix, es “menysprea” la implicació, la participació i el paper determinant de la immensa majoria del personal de l’administració de justícia en els nous models organitzatius i tecnològics.

Els sindicats denuncien que el Ministeri de Justícia vol imposar, sense negociar, la Llei d’eficiència organitzativa que posa en risc els llocs de treball, les destinacions, la mobilitat voluntària, les retribucions especials i les funcions concretes del personal dels jutjats. Amb les mobilitzacions i la vaga convocades els sindicats exigeixen la paralització de la tramitació parlamentària d’aquesta llei fins que no s’arribi a un acord per modificar-la a la Mesa Sectorial de l’Administració de Justícia.

Endarreriment a la justícia

Els funcionaris lamenten també que la vaga de LAJ va provocar la suspensió de molts judicis, als quals anteriorment no assistien, i ara hi ha molts endarreriments. De fet, en un comunicat, els sindicats critiquen “comportaments qüestionables” de molts LAJ durant la vaga, a qui critiquen també algunes de les seves reivindicacions que deixen de banda, segons els funcionaris, les tasques dels altres treballadors judicials.

La vaga de lletrats de l’Administració de justícia (LAJ) va finalitzar l’última setmana de març. Una inactivitat que a Sabadell es va traduir amb l’acumulació d’entre 5.000 i 6.000 demandes, segons els càlculs del vicedegà i responsable de relacions amb l’administració de Justícia de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell (ICASBD), Josep Farnés.

L’anterior vaga dels LAJ i l’actual dels funcionaris ha portat algunes associacions de jutges a plantejar-se també fer vaga per reivindicar millores. Algunes ja han consultat les seves bases, que estan a favor de l’aturada.

Més de 5.000 demandes acumulades als jutjats de Sabadell per la vaga de lletrats

Comentaris
To Top