Vallès

Prova pilot a Badia per prevenir les caigudes de dones majors de 75 anys

Salut posa en marxa un estudi que es podria aplicar a tot el territori català

El Departament de Salut ha posat en marxa a Badia del Vallès un estudi per prevenir les caigudes de dones grans. Sota el nom de PRECIOSA-II, la iniciativa es basa en modificar hàbits no saludables a través d’un programa d’exercicis físics. L’estudi és la segona part d’un primer programa fet per provar l’eficàcia dels exercicis en una petita mostra de dones grans de deu centres d’atenció primària de la Regió Metropolitana Nord. Amb les activitats proposades, es busca millorar les condicions d’equilibri, força i estabilitat. Salut recorda que hi ha estudis científics que constaten que la millor condició física va associada a una millor qualitat de vida, a la prevenció de malalties i també de caigudes.

PRECIOSA-II es troba ara en fase de treball de camp. L’objectiu d’aquest 2023 és aconseguir entre 300 i 400 participants, les quals suposen aproximadament la meitat de dones majors de 75 anys adscrites al CAP Badia. La intenció és que l’altre meitat s’afegeixin al programa durant el 2024.

Visita del conseller Manel Balcells

La iniciativa planteja fer activitats en grup amb un número reduït de participants, d’entre 8 i 12 persones, amb les quals es fan exercicis físics adaptats a persones grans. Durant dotze sessions d’una hora cadascuna i repartides en sis setmanes, les participants fan un entrenament basat en exercicis OTAGO amb la supervisió d’un fisioterapeuta.

Després d’aquestes sis setmanes, les dones tenen un seguiment trimestral al llarg de tot un any a través de monitores especialistes. També reben uns vídeos per a què puguin mantenir la pràctica dels exercicis apresos.

L’estudi està aprovat pel Comitè d’Ètica d’Investigació de l’IDIAP Jordi Gol i està coordinat per un equip investigador format per professionals del CAP Badia del Vallès i liderat pel doctor Rafael Azagra, metge de família de l’equip d’atenció primària d’aquest centre de salut.

Compta amb el suport del servei de rehabilitació de l’Atenció Primària Metropolitana Nord a Mataró i les col·laboracions de l’Ajuntament de Badia del Vallès, la fundació Preciosa i d’altres organismes i entitats del municipi, així com la del Servei de Rehabilitació i Teràpia Física de l’Hospital Parc Taulí.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha conegut l’estudi aquest divendres tot lloant la iniciativa i destacant la importància de treballar la prevenció per evitar caigudes que derivin en fractures i operacions.

Comentaris
To Top