Ciutat

Sabadell s’adhereix a la Setmana Sense Fum

tabac fumar terrasses bars i restaurants

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i l’abril d’enguany

El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries; s’estima que cada any moren a Catalunya gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. Per aquest motiu, la prevenció i el control del tabaquisme són una de les prioritats de les polítiques de salut pública del Departament de Salut i de l’activitat que porten a terme els professionals dels serveis sanitaris.

En aquest escenari, Sabadell celebra el Dia Mundial Sense Tabac a les biblioteques de Ponent, Nord, la Serra i Sud. Ho fa amb sessions de sensibilització adreçades a l’alumnat de 5è i 6è de primària. Son activitats relacionades amb aspectes com els entorns sense fum o com pot afectar el fum a la salut de les persones i al medi ambient.

Per altra banda, la Biblioteca de la Serra de Torre-romeu, durant la setmana del 29 maig al 4 juny acull una exposició de materials de prevenció de tabaquisme elaborats per l’alumnat de segon d’ESO de l’institut La Serra.

Tallers en els centres educatius de Sabadell

Al llarg d’aquest curs, al voltant de 800 alumnes de 2n d’ESO han participat en 32 tallers “Abaixa els fums” sobre el tabac, les motivacions que porten a fumar i l’efecte en la salut. Concretament hi han participat estudiants dels instituts: Escola Industrial, Joan Oliver, Vallès, Sabadell, Narcisa Freixas, Ca n’Oriac, Miquel Crusafont i Peirò, Escola Jesus Salvador, Escola Bertran i Escola Servator. A més, divuit alumnes de l’Institut Jonqueres han participat en el servei comunitari “No em fumis” i, a partir dels tallers previs, han portat a terme i valorat una campanya de sensibilització dirigida a la pròpia comunitat.

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any 2022 continuava fumant el 24,1% de la població de més de 15 anys (28,8% dels homes i 19,6% de les dones) i el 6,9% de les persones declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar (6,7% dels homes no fumadors i 7,1% de les dones no fumadores). L’exposició al fum del tabac a casa de les persones de 0 a 14 anys era del 7,9%.

El Dia Mundial Sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de 1988, aconsegueix centrar l’atenció general sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Aquest esdeveniment anual, que se celebra el 31 de maig, pretén informar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa evitable de defunció al món.

Tractaments

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa i finança dues xarxes de professionals de la salut que tenen un paper fonamental en la prevenció i el tractament del tabaquisme: la Xarxa d’Atenció Primària sense Fum (XAPSF) –de la qual forma part el Parc Taulí des del 2006, a més de tots els centres d’atenció primària de salut de Catalunya– i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF) que, integrat per 89 centres sanitaris, inclou la majoria dels hospitals del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya. Segons les dades de l’ESCA 2022, el 61,2% de les persones que fumen han rebut consell o ajuda per deixar de fumar (66% de les dones i 57,8% dels homes).

L’any passat van deixar de fumar 45.299 persones ateses pels equips d’atenció primària i 6.330 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats a la XCHSF. El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, l’ajuda professional per deixar de fumar que proporciona el servei telefònic 061 Salut Respon, i la intervenció especialitzada que proporcionen alguns centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya facilita l’accés gratuït al tractament farmacològic per deixar de fumar a persones de col·lectius amb especials necessitats, com aquelles que pateixen trastorns mentals i malalties cròniques, les que resideixen a barris de baix nivell socioeconòmic o les dones embarassades. L’any 2022 es van distribuir de forma gratuïta 296 tractaments complets.

Comentaris
To Top