Ciutat

La història de la ciutat a través del Diari

Al llarg de la seva història, a Sabadell s’han viscut nombrosos fets rellevants que han construït una ciutat que ha viscut moments dolços i tristos, però tots ells inoblidables. El Diari de Sabadell hi ha sigut per explicar-los a tots els sabadellencs. En aquesta cronologia apareixen alguns dels fets més transcendentals que han succeït al llarg dels seus cent setanta anys de vida.

Edició del 24 juny del 2023: Una edició especial, única, la del cinquè aniversari del rellançament del Diari de Sabadell.

Edició 24 novembre 2022: Després d’onze mesos i d’anys d’interinitat, Sabadell recupera el Passeig.

Edició 14-15 març del 2020: La crisi sanitària per la Covid-19 era una realitat i tots els ciutadans eren obligats a confinar-se als seus domicilis.

Edició del 27 de maig del 2019: La candidata socialista, Marta Farrés, guanya les eleccions amb 10 regidors, el doble que el 2015, i s’apropa a l’alcaldia.

/ LL. FRANCO

Edició del 29 de març de 2018: L’editora del Diari durant 41 anys, Vallesana de Publicacions, S.A, posa punt final publicant la seva darrera edició, donant gràcies als ciutadans, col·laboradors, subscriptors, anunciants i entitats.

Edició del 10 d’abril de 2018: Una setmana després, Diari de Sabadell tornava al quiosc de la mà de la nova editoria, Novapress Edicions S.L. Dos mesos i escaig després, al juny del 2018, llançava el redisseny del Diari.

Edició del 20 i 21 de juliol del 2017: El Metro del Vallès ha és una realitat, amb el perllongament dels FGC, un cop inaugurades les estacions de La Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord.

Edició 3 i 4 d’octubre del 2017: Referèndum per la Independència de Catalunya, celebrat l’u d’octubre. La jornada va comptar amb càrregues policials a càrrec de la Policia Nacional a l’escola Nostra Llar.

Edició 11 gener 2012: inaugurada la que aleshores va ser la rotonda elevada més gran d’Espanya, ubicada a Sant Pau de Riu-sec, i que va comptar amb la presència de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas.

Edició del 29 de novembre de 2012: L’aleshores alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, és detingut en el marc de l’Operació Mercuri. El socialista acabaria deixant l’alcaldia a Juan Carlos Sánchez. Aquest fet acabaria provocant, a les eleccions del 2015, el final de l’era Bustos, donant pas al quadripartit.

Edició del 5 de desembre del 2012: El gegant suec aterra a Sabadell, obrint el magatzem més gran de tot l’Estat espanyol. Milers de persones van acostar-se fins a Sant Pau de Riu-sec per veure el nou IKEA.

Edició 26 abril del 2011: L’equip femení de waterpolo del CN Sabadell guanya la seva primera Copa d’Europa després de superar l’Orizzonte de Catània a la final celebrada a Can Llong.

Edició del 14 de febrer del 2009: Mor Antoni Farrés, qui va ser alcalde de Sabadell durant dues dècades (1979-1999) a l’edat de 63 anys.

Edició 5 de febrer de 2003: Inaugurada la Torre Millenium, l’edifici més alt del Vallès Occidental, amb 90 metres d’alçada i 22 plantes. 

Edició del 14 de juny de 1999: El Partit Socialista guanya les eleccions, amb Manuel Bustos com a cap de llista, per tan sols 122 de diferència respecte a l’Entesa per Sabadell. S’iniciava un període de Bustos a l’alcaldia fins a l’any 2012.

Edició 24 de març de 1992: Inauguració multitudinària de la façana del Parc Catalunya, on la principal atracció va ser el llac artificial. Un espai que canviaria per sempre la fisonomia de la ciutat.

Edició 11 de desembre de 1990:  Un atac terrorista amb un cotxe bomba, perpetrat per l’organització terrorista ETA, va matar sis agents de la Policia Nacional mentre es dirigien a l’estadi de la Nova Creu Alta. 

Edició 20 de maig del 1986: El Centre d’Esports Sabadell aconseguia l’ascens a la Primera Divisió, el quart en la seva història i el darrer fins al dia d’avui, després de superar l’Atlético Madrileño per 2 a 0, amb gols de Joaquin Villa i José Ignacio ‘Nacho’ Díaz.

Edició 8 d’abril de 1980: Un incendi en un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, quan estava aproximant-se a l’estació de Sabadell-Rambla, va deixar tres morts i diversos ferits.

Edició 2 d’abril de 1977: L’editora Vallesana de Publicacions S.A. inicia una nova etapa de Diari de Sabadell, oferint cinc edicions setmanals.

Edició 23 desembre 1969: El primer premi de la Loteria de Nadal, premiat amb 75 milions de pessetes cada sèrie d’un total de dotze sèries (900 milions) es va vendre íntegrament a Sabadell.

Edició 22 agost 1967: S’inaugura l’Estadi Municipal de la nova Creu Alta, davant milers d’espectadors. L’estrena del Centre d’Esports Sabadell va ser immillorable, guanyant el FC Barcelona per 1 a 0.

Edició 29 de setembre de 1962: Una forta tempesta la nit del 25 al 26 de setembre va deixar un rastre desolador: fàbriques mig ensorrades per l’augment del cabal del riu Ripoll i diverses desenes de morts.

Edició 29 de juny de 1954: Després de més de setanta anys ubicat als baixos de l’edifici del Gremi de Fabricants, el Banc Sabadell inaugura la seva primera oficina a la plaça de Sant Roc.

Edició 24 de maig de 1947: Segona visita a la ciutat del dictador Francisco Franco, on seria rebut per les autoritats i les representacions locals.

Edició 19 de juliol de 1936: Darrera edició del Diari de Sabadell, dos dies després de l’inici de la Guerra Civil. No va reaparèixer fins sis anys després, l’any 1942.

Edició del 16 d’abril de 1931: Dos dies abans, a Barcelona, Francesc Macià proclamava la República Catalana. A Sabadell, Salvador Ribé proclamat alcalde de la ciutat.

Anys 20 

L’època gloriosa del Diari de Sabadell. Un diari diari essencialment catalanista, amb directors com Miquel Duran, Joan Arús Colomer, Josep Maria Castellet i Pont o Joan Trias Fàbregas. La Colla de Sabadell pròpiament dita, però, va ser creada l’any 1918. Inicialment per Francesc Trabal, Joan Oliver, Lluís Parcerissa, Antoni Vila Arrufat, Ricard Marlet i Josep M. Trabal, més tard s’hi van incorporar Armand Obiols, Joan Garriga i Miquel Carreras. L’any 1919 van celebrar l’acte fundacional del grup amb una acampada a la Font del Saüc a Sant Llorenç del Munt  Entre 1923 i 1928, diferents membres de la Colla publiquen al Diari de Sabadell. Hi despleguen tot el seu potencial humorístic,

/ Membres de la Colla de Sabadell a Matadepera, a punt per pujar al campament de la Font del Saüc. Al davant de la comitiva, i amb els simbòlics pans punxats, s’hi poden veure Joan Oliver a l’esquerra i Antoni Vila Arrufat a la dreta. Juliol del 1919. Autor desconegut / AHS.

Edició 5 d’agost de 1910: A partir de l’agost de 1910, Diari de Sabadell es publica en català, coincidint amb l’època gloriosa de la capçalera.

Edició del 2 de setembre de 1854. La primera portada que es conserva del Diario de Sabadell, del número 136. La història de la capçalera va néixer un any abans, el 1853.

Comentaris
To Top