Ciutat

El ministeri vol aprovar el projecte i adjudicar les obres de la ronda Nord

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana vol assumir la construcció de la infraestructura

La gestió de les obres de la ronda Nord de Sabadell, Terrassa i Castellar continua generant debat i incertesa, encara sense un calendari i un traçat definitius. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana vol aprovar el projecte i adjudicar a les constructores els treballs sobre la infraestructura. Segons ha avançat Ser Catalunya, el ministeri encapçalat per Raquel Sánchez hauria confirmat la voluntat de liderar la construcció de la nova infraestructura. La decisió s’hauria posat sobre la taula de la consellera de Territori, Ester Capella, per a resoldre “les dificultats legals que suposa deixar aquesta feina en mans de la Generalitat”, donat que la ronda Nord és la continuació de la B-40, una infraestructura de titularitat estatal.

“Fonts del Ministeri expliquen a SER Catalunya que el responsable del projecte i de l’obra seria el Govern català, però no queda clar quina capacitat de decisió tindria amb aquesta fórmula. De fet, la consellera Ester Capella ha donat per fet aquest cap de setmana que és Madrid qui ha de fer i executar aquest projecte”.

La ronda Nord, el conveni que està més verd

El document signat entre les dues administracions el mes de juliol recollia l’acord que la Generalitat dissenyaria, projectaria i executaria les obres de la ronda Nord entre Terrassa i Sabadell i el Ministeri de Transports finançaria els treballs. Ara, el ministeri afirma que aquestes condicions s’han de replantejar donat que l’aprovació del projecte i la licitació de les obres les ha de fer el Govern espanyol com a titular de la infraestructura.

Raquel Sánchez hauria proposat al Govern català que, tot i que l’Estat adjudiqui els treballs a les constructores, el responsable del projecte i dels treballs sigui el Govern català. En les setmanes vinents s’hauria de concretar quin és el repartiment de funcions entre ambdues administracions.

La consellera de Territori, Ester Capella, deia diumenge 17 de setembre en una entrevista a La Vanguardia que el de la ronda Nord és el conveni que està més verd del paquet d’infraestructures acordades amb l’Estat. La resta d’encomandes de gestió, tot i que encara no estan tancades, estarien més avançades. El dia 13 de setembre la ministra Sánchez i la consellera van acordar tancar el text del conveni de la ronda Nord “en un mes”, és a dir a mitjan octubre, amb la voluntat de signar-lo abans de finals d’any.

El calendari de la resta d’actuacions

La resta de convenis acordats entre el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Transports, que comportaran la transferència de 914 milions d’euros, corresponen a les obres de millora de l’Eix Pirinenc, l’N-260M, les de la pacificació de l’N-II i els nous accessos de la C-32 al Maresme; les dels nous accessos a l’AP-7 i l’AP-2, i els dos intercanviadors ferroviaris entre la línia del metro del Vallès dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i l’R8 de Rodalies a Volpelleres i l’Hospital General.

Pel que fa a la ronda Nord, el Govern d’ERC ha manifestat reiteradament el seu desacord amb l’execució de la infraestructura. Els republicans van acceptar la construcció de l’autovia entre Terrassa i Sabadell a canvi del suport del PSC als pressupostos de la Generalitat.

L’Ajuntament ensenya les cartes: proposa traçat per a la ronda Nord de Sabadell i Terrassa

Comentaris
To Top