Vallès

Raquel Sánchez posa data a l’obertura del tram de la B-40 entre Olesa i Viladecavalls

La ministra assegura que es tracta d’una fita “històrica” que és “fonamental per a la prosperitat del país”

La data de posada en marxa de la B-40, entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, es va acotant mica en mica. Fa una setmana, el ministeri de Transport afirmava que els treballs estaven “molt avançats”, després que l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, situés el dia de l’estrena de la connexió amb Abrera (Baix Llobregat) en el 30 de novembre.

Aquest dilluns, la ministra Raquel Sánchez ha confirmat que la posada en marxa serà “abans del 15 de desembre”. Segons ha explicat en un acte aquest dilluns, l’obertura al trànsit d’aquest tram és una fita “històrica” per a una obra maltractada per les “retallades, modificacions i emergències” i de la qual el ministeri n’ha volgut “reescriure el final” accelerant les obres. La ministra admet que es tracta d’una infraestructura “fonamental per a la prosperitat del país”.

El repte de complir els terminis

Després de més d’una dècada de treballs a la zona, la carretera servirà per enllaçar les comarques del Vallès i el Baix Llobregat nord, connectarà l’A-2, que va de Madrid, Lleida fins a Barcelona, amb la C-16 i la C-58 –l’eix Manresa-Terrassa-Sabadell– i es convertirà en l’alternativa a l’AP-7.

Sobre el terreny, tal com vam mostrar en un article aquest cap de setmana, sembla un repte majúscul que es pugui culminar en menys de dos mesos. Com s’observa a vista d’ocell, el gran gruix de l’actuació –el túnel i els viaductes– està pràcticament enllestit. Tot i això, hi ha treballs en tot el traçat, només un dels sentits de la circulació està asfaltat i falta la senyalització horitzontal i vertical. També hi ha molt moviment en els talussos, on treballen les excavadores.

Amb retards i reajustaments durant els treballs, la B-40 haurà suposat una inversió d’uns 250 milions d’euros, amb un increment de costos de 46,9 milions d’euros pels despreniments. A tot plegat caldrà afegir 352 milions per millorar l’enllaç entre el Quart Cinturó, l’A-2 i l’AP-7 a la banda Baix Llobregat, entre Abrera i Martorell.

En aquest punt, segons s’ha acordat entre Estat i Generalitat, la connexió de les dues comarques ha de ser el preludi de l’inici de les obres de la ronda Nord, que donaria continuïtat al Quart Cinturó i que ha de servir per connectar Sabadell i Terrassa amb Castellar.

VÍDEO | Les obres a contrarellotge del Quart Cinturó, a vista de dron

Comentaris
To Top