Ciutat

La Generalitat ja disposa del solar per a construir l’institut Virolet

VIROLET

Els alumnes d’institut encara continuen fent classe a barracons, a l’espera del nou edifici

Un pas més per a construir definitivament l’institut del Virolet. Sabadell torna a cedir el terreny, ara unificat, que el 2021 va posar a disposició a la Generalitat de Catalunya per a poder construir l’edifici que acollirà els alumnes de secundària, que estudien –des de fa més d’una dècada– en mòduls prefabricats. Un tràmit administratiu que permetrà posar en marxa tota la maquinària per a aixecar un nou edifici que aculli els alumnes de l’ESO, que es construirà al costat de l’edifici ja inaugurat per a infantil i primària.  

El 2017, Sabadell va cedir un espai de més de 7.400 metres quadrats per a l’escola. El 2021, la Generalitat va sol·licitar ampliar aquest espai, per a constuir també un institut. La Generalitat, però, demana que la cessió dels dos solars sigui en una única finca. Així, el ple municipal d’octubre ha aprovat per unanimitat la cessió a la Generalitat d’aquesta l’illa, entre el carrer de Varsòvia, el carrer de Berlín, i carrer de Copenhaguen, de més de 9.600 metres quadrats.

/ LLUÍS FRANCO

De fet, els pressupostos de la Generalitat per al 2023 van reservar 1,07 milions d’euros per ampliar el Virolet. Però perquè el departament d’Educació pugui aixecar l’edifici, necessita primer la titularitat d’aquests terrenys. I alguns tràmits han acabat encallats: tot i la cessió inicial dels terrenys per part de l’Ajuntament, la Generalitat al·legava que era imprescindible que la cessió de les finques fos unificada. I l’espera ha fartat les famílies del Virolet, que fa anys que reivindiquen un edifici. “Qui va tard és la Generalitat, que és qui ha de fer la feina. L’Ajuntament està a la seva disposició”, va apuntar el tinent d’alcaldessa, Eloi Cortés, durant el ple.

L’edifici es farà esperar

L’aprovació del terreny no ha estat exempta de crítiques per part dels representants municipals. “Hem de posar solució a una anomalia que és estudiar en barracons, alumnes i mestres no poden estar en aquestes condicions”, apuntava Oriol Rifer, des de la Crida. Una crítica a la qual es va sumar el portaveu de Sabadell en Comú Podem, Joan Mena: “Esperem que aquest nou tràmit no suposi un endarreriment en el calendari,  les famílies fa molt temps que esperen”, deia. També des de Vox reclamen agilitat a la Generalitat.

El nou edifici acabat, però, es farà esperar: si bé s’han iniciat els tràmits i Educació ja disposa dels terrenys on edificar-ho, un nou equipament educatiu necessita com a mínim tres anys per a estar a punt. I el projecte es troba en la fase més inicial. La cessió és el primer pas per a construir l’institut, però després cal, entre d’altres, definir el document pedagògic d’espais, encarregar el projecte d’obra, licitar, adjudicar i licitar les obres. I executar-les.

Les escoles amb barracons fan pinya: què passa exactament al Virolet, al Narcisa i a l’Arraona?

Comentaris
To Top