Ciutat

Sabadell proposa Josep Escartín com a nou síndic municipal de greuges

Van presentar candidatura l’actual síndica Eva Abellan i Josep Escartín

El ple municipal de novembre proposarà Josep Escartín com a nou síndic municipal. La Junta de Portaveus ha valorat les candidatures presentades –s’hi van presentar l’actual síndica Eva Abellan i qui va ser el primer síndic a Sabadell, Josep Escartín–i porta al ple l’opció que ha rebut més suports. Després d’una ronda de contactes, el candidat amb més recolzament entre els grups municipals ha estat Josep Escartín. I és el candidat que ha de presentar el ple municipal, com diu el reglament. “Entomo el repte amb il·lusió, molta responsabilitat i amb un gran esperit de servei a la ciutadania”, exposa el candidat.

El candidat serà escollit pel plenari si obté la majoria de les dues terceres parts dels membres de dret que integren la corporació municipal, en primera votació. En cas de no assolir-se l’esmentada majoria, en segona votació serà suficient el vot favorable de tres cinquenes parts del plenari. O el que és el mateix: haurà de rebre el suport de 18 regidors de l’Ajuntament de Sabadell. En segona volta, aquesta xifra és d’un vot menys i hauria de rebre 17 vots.

Escartín va ser el primer Síndic Municipal de Greuges de Sabadell  (2006-2018). “Els primers anys van ser de creació de la institució, va néixer de zero“, recorda Escartín. En el seu segon mandat, posa de relleu que “va servir per aposentar la sindicatura i fer-la forta”, diu.

Ara fixa la mirada en apropar més la institució al ciutadà: “Hem de retornar més a la proximitat, que la institució s’allunyi de la connotació política i serveixi al ciutadà”, diu. “Em vull acostar molt més a la gent. Una institució pensada en clau de Sabadell, Sabadell i Sabadell”. Entre les propostes que té previstes està tornar a publicar l’agenda del síndic. També vol enfortir vincles amb els mitjans de comunicació. “Tots sumem per defensar els drets del ciutadà”. I quins reptes ha d’afrontar, Sabadell, segons el candidat? “En podria fer una llista, però no vull pecar de començar a parlar abans d’hora”.

Qui és Escartín?

Josep Escartín va ser cofundador d’Actua Vallès, ha estat vicepresident de la Joventut de la Faràndula i patró de la Fundació Sabadell Solidari. Va ser també vicepresident i president del Fòrum de Síndics i Síndiques locals de Catalunya. Ha estat membre del Comitè d’ètica de l’Hospital Parc Taulí, ha format part de l’Observatori de la Realitat Social de la diòcesi de Terrassa i és membre de la junta d’Atendis.

Ha treballat a Aigües Sabadell, com a Director de Clients i Participació i també va ser Director de Participació d’Agbar Catalunya. També ha estat Vocal de la Junta Arbitral de Catalunya i del Consell d’Acció Social de Sabadell.

Crítiques de Sabadell Lliure de Corrupció

Sabadell Lliure de Corrupció ha demanat que no s’admeti la candidatura d’Escartín per unes converses que va tenir amb Paco Bustos. La plataforma fa esment a unes converses que va mantenir l’aleshores síndic amb el germà de l’exalcalde Manuel Bustos on alertava que una veïna es queixava dels fums d’un restaurant de Bustos.

Mentre que la plataforma critica l’actuació per ser “parcial” i “deslleial” i sosté que va paralitzar el procediment, Escartín nega que fes ús d’aquesta institució en favor de Paco Bustos. I així ho va declarar al ple municipal. Un tema que no va anar més enllà. De fet, el síndic va declarar que una companya de feina li havia comentat en privat, però no va presentar cap queixa formal i, per tant, no es va obrir un expedient. “Es va dirigir a mi com a company de feina, vaig trucar el Paco Bustos i dies més tard em van dir que s’havia solucionat”.

Josep Escartín, de nou síndic de Sabadell? “M’ho plantejo”

Comentaris
To Top