CASTELLAR

Dos detinguts a Castellar per estafar clients d’una entitat bancària a través d’SMS

L’operació de la Guàrdia Civil és d’abast estatal

Dos joves han estat detinguts a Castellar del Vallès per la seva presumpta pertinença a una organització criminal que estafava les seves víctimes suplantant la identitat del banc. Després de gairebé un any i mig d’investigació, la Guàrdia Civil de Zamora ha desarticulat el grup criminal amb ramificacions a nou províncies de tot l’Estat. Els delinqüents es dedicava a cometre estafes bancàries mitjançant l’enviament de missatges SMS i comunicacions telefòniques amb les víctimes.

En l’operació s’han detingut els dos veïns de Castellar per pertinença al grup criminal, mentre que s’han investigat dues persones més pels mateixos delictes i 54 més per estafa, tots joves d’entre 18 i 23 anys, segons ha informat aquest dimarts en roda de premsa la Guàrdia Civil de Zamora.

En total, s’han comptabilitzat una quarantena de víctimes a les quals s’ha estafat una quantitat d’uns 180.000 euros, tot i que més de 100.000 han aconseguit ser recuperats posteriorment.

A més de Zamora i Castellar, la investigació de la Guàrdia Civil en aquesta operació s’ha desenvolupat a Tarragona, Madrid, Granada, València, Huelva, Girona i Albacete, on s’han localitzat els implicats.

Com actuaven?

Els afectats són tots clients de la mateixa entitat financera d’àmbit espanyol, als quals els arribaven missatges de text al mòbil que simulaven procedir del banc, en què els informaven d’una suposada operació fraudulenta i els indicaven un enllaç per solucionar-ho que els portava a una web amb aparença de ser la de la seva entitat bancària.

D’aquesta manera, els implicats es feien amb les dades de l’usuari i la contrasenya, tot i que posteriorment per verificar les operacions fraudulentes els feien una trucada telefònica simulant ser del banc i els demanaven el codi amb què completaven la transferència.

A la majoria de les víctimes els van sostreure dels comptes bancaris 3.000 euros mitjançant una transferència bancària de 2.000 euros i dues operacions de Bizum de 500 euros cadascuna.

200 operacions fraudulentes

Durant la investigació es van descobrir unes dues-centes operacions bancàries fraudulentes que es van cometre en molts casos en horari nocturn o cap de setmana per evitar que les víctimes poguessin comprovar al servei d’atenció al client de la seva entitat que s’estava produint una estafa.

El grup criminal no tenia grans coneixements d’informàtica i havia aconseguit els programes informàtics necessaris per cometre l’estafa comprant-los en grups de Telegram, han informat els investigadors.

Alerta amb el Black Friday

L’operació policial s’ha donat a conèixer aquest dimarts, coincidint amb la campanya del Black Friday que fa que augmentin les vendes del comerç en línia i també les estafes informàtiques en les compres.

Veure que la transacció es realitza a través d’una pàgina segura amb el cadenat que apareix al navegador, comprovar que es tracta de la web del comerç i no té cap lletra alterada o desconfiar de les gangues són algunes de les recomanacions que la Guàrdia Civil per a les compres a través d’internet d’aquests dies.

Comentaris
To Top