Ciutat

TUS bat rècords amb 14,5 milions de viatgers als seus autobusos el 2023

Les línies més utilitzades continuen sent la L1, L2 i L3, que circulen de nord a sud de Sabadell

Un autobús de TUS / AINA TORRES

Els autobusos de Sabadell premen l’accelerador. Transports Urbans de Sabadell (TUS) no només ha recuperat els usuaris que viatjaven en autobús abans de la pandèmia, sinó que ha superat els seus registres. Més de 14,5 milions de viatgers van pujar als vehicles de TUS l’any 2023, el que representa un creixement anual del 19% i un 5,1% respecte al 2019, assolint la millor xifra de la història. “Ja som més de 14 milions“, ha referenciat l’alcaldessa, Marta Farrés, recordant el famós eslògan de la Generalitat.

De mitjana, 56.117 persones han pujat a l’autobús cada dia entre setmana, un 17,63% més que l’any anterior. Aquest increments s’expliquen, entre d’altres, per les bonificacions en els abonaments del transport públic. “L’impuls del govern central i municipal del transport públic ha donat resultats”, expressa Xavier Andreo, gerent de TUS.

Totes les línies han crescut en usuaris respecte a l’any anterior. Les línies més utilitzades continuen sent la L1, L2 i L3, que circulen de nord a sud de la ciutat, seguides pel conjunt de les línies L5, L55 i L15. De fet, s’ha incrementat notablement l’ús de la L5 i L55 i s’ampliaran freqüències de pas, segons TUS.

Compra d’autobusos de baixes emissions

Pels carrers de Sabadell aviat circularà el primer autobús elèctric de la ciutat. Així ho ha assegurat Farrés, que avança també que es començaran a fer proves amb autobusos d’hidrogen. Aquest 2024 està prevista la renovació de part de la flota, amb 13 nous vehicles sostenibles: 6 elèctrics i 7 híbrids. Aleshores, el 61% de la flota de TUS serà de baixes emissions. L’objectiu que s’ha marcat el govern municipal és que l’any 2031 tota la flota sigui sostenible.

L’Ajuntament de Sabadell ha avançat que al llarg d’aquests quatre anys es destinaran més de 20,7 milions d’euros a la millora de la flota de vehicles i serveis. Es preveu la compra de 25 autobusos de baixes emissions – híbrids i elèctrics– i millores en línies, com ara l’augment de la freqüència de les línies 5 i 55. Es comptarà, a més, amb nous punts de càrrega elèctrica a les cotxeres i millores en les pantalles de vehicles i marquesines, a més de millorar els sistemes d’informació al ciutadà i el sistema de ticketing.

Noves tarifes de l’ATM

El transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona va estrenar tarifes el passat dilluns. Els títols del transport públic s’han encarit un 6,75%, pero es mantenen les bonificacions. L’ATM va justificar la pujada per l’augment generalitzat de costos dels últims anys.

Els abonaments com la T-Usual i la T-Jove mantenen la rebaixa del 50%, però la T-casual i el bitllet senzill no tenen descompte, de manera que amb l’increment de tarifes han passat a costar 12,12 euros la targeta unipersonal de 10 viatges i 2,56 un bitllet senzill.

Pel que fa a la T-Mobilitat, continua la implementació d’aquest sistema i des del 28 de novembre ja no es venen bitllets amb banda magnètica a les màquines d’autovenda.

Comentaris
To Top