Ciutat

Caos a Rodalies per un robatori de cable entre Sabadell i Cerdanyola

S’han sostret 120 metres de cable de catenària a l’R4

Nova jornada d’incidències a Rodalies. Els trens de l’R4 han recuperat la circulació habitual per les dues vies entre Sabadell Sud i Montcada i Bifurcació un cop els tècnics d’Adif han reparat els danys provocats pel robatori de cable de catenària, segons ha informat Renfe. La situació ha tornat a provocar el malestar entre els usuaris, que s’han habituat a patir contratemps per diferents motius. Una de les queixes, expressen, és manca d’informació quan hi ha un inconvenient com el d’avui. “No hi ha tècnics ni ningú que ens digui què podem fer”, lamentava l’Oriol, un dels viatgers afectats.

El servei s’ha recuperat sobre les onze del matí. Els trens de l’R4 i l’R7 afectats han anat recuperant les seves freqüències habituals després d’un tall que s’ha prolongat més de tres hores. El robatori s’ha produït aquesta matinada entre Sabadell Sud i Cerdanyola. Això ha obligat a circular per via única entre Sabadell Sud i Montcada Bifurcació, amb dos trens per hora i sentit, i a fer per carretera el tram de l’R7 entre Cerdanyola i Cerdanyola Universitat.

Segons ha explicat Renfe, el robatori d’aquesta matinada ha consistit en la sostracció de 120 metres de cable de catenària a l’R4. Durant la nit de diumenge, però, hi va haver un altre robatori, en aquest cas 400 metres a l’R3. Això va impedir començar el servei entre Parets i La Garriga.

Des del gener, Renfe ha comptabilitzat 14 robatoris a Catalunya, 12 a Barcelona i dos a Lleida, tots a la xarxa convencional.

El robatori es va més que duplicar a Catalunya el 2023

Renfe ha quantificat que el robatori de cable es va més que duplicar el 2023 a Catalunya, mentre que en el conjunt de l’Estat va caure un 7,4%. En total, l’any passat es van registrar a Catalunya 151 intents o robatoris de cable, mentre que el 2022 en van ser 70. Aquests suposen el 42% del total espanyol, que en el seu conjunt suma 362 robatoris o intents (391 el 2022).

La província més afectada és Barcelona, que va registrar 105 successos el 2023, per 36 el 2022.

Renfe lamenta les afectacions

Renfe ha defensat també que gairebé el 40% de les incidències registrades al servei són alienes a l’explotació ferroviària, ja que es concentren principalment en les tipologies de vandalisme, atropellaments o condicions atmosfèriques.

La companyia ha lamentat que “actes vandàlics” com el d’aquest dimecres afecten directament els viatgers i ha assegurat que les incidències, de qualsevol tipus, que afecten a la qualitat i puntualitat del servei són “inacceptables”. “Treballem com ami per minimitzar-los i millora la fiabilitat i qualitat del servei”, ha asseverat Renfe.

D’altra banda, ha apuntat que Adif també treballa en diferents línies d’acció com reforçant les patrulles de vigilància, denunciant cada episodi i col·laborant amb els Mossos. En aquest sentit, ha assegurat que s’han detectar persones o grups al voltant de les obres o vies ferroviàries.

Comentaris
To Top