Ciutat

El doble de policies de trànsit a Sabadell: hi haurà més controls de velocitat, alcohol i drogues

La plantilla de la Policia Municipal de Sabadell creixerà fins als 270 agents en els pròxims dos anys i es reformarà la seu de Can Marcet

La Policia Municipal de Sabadell tindrà el doble d’agents destinats a trànsit a partir d’ara, amb l’objectiu de reduir les conductes perilloses al volant. Es faran més controls de velocitat, de consum d’alcohol i de drogues, i es vigilarà de prop l’ús del telèfon mòbil en els vehicles. Els accidents de trànsit greus van créixer un 48% entre 2021 i 2022, l’últim any amb registres en el cos local. El 2023 hi va haver tres morts en sinistres dins de la ciutat, el màxim dels últims cinc anys.

El reforç a trànsit forma part d’una ampliació progressiva d’agents de la Policia Municipal de Sabadell. Segons explica l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, hi haurà 270 policies l’estiu del 2026, trenta per sobre la plantilla actual. Els primers a arribar seran els 20 futurs agents que començaran el curs 2024-2025 a l’Escola de Policia de Catalunya. Una de cada quatre places noves serà per a dones, tal com marca la llei. També s’ha encarregat la compra de nous mesuradors de velocitat, etilòmetres i material per a la detecció de drogues.

Farrés, els tinents d’alcaldessa Hernàndez, González i Molina, i l’inspector de la Policia Municipal, aquest dimecres a la prefectura de Can Marcet / V. CASTILLO

“Tindrem més policies que mai a la ciutat”, ha destacat Farrés en una visita conjunta a Can Marcet amb els tinents d’alcaldessa Montse González, Mar Molina i Adrián Hernández, responsable polític de la Policia Municipal, i de l’inspector Daniel Corral. La xifra més alta d’agents dins del cos fins ara es va produir en el mandat anterior (2019-2023).

Control a temps real per saber els punts calents

A banda de duplicar la plantilla –i, per tant, la vigilància– del trànsit, la Policia Municipal crearà dues unitats noves: la de proximitat estratègica, per a tenir contacte directe amb veïns, comerços i entitats, com fa l’OAC de Mossos d’Esquadra, i unitat d’anàlisi de dades, que identificarà punts calents a la ciutat a través de la geolocalització dels delictes i de les càmeres instal·lades a la central de comandament, tot a temps real i amb perspectiva. “Volem respondre millor a les demandes ciutadanes”, ha afirmat Farrés. Aquests canvis s’aplicaran a partir de l’1 d’abril.

La nova central de comandament de la Policia Municipal, en una foto d’arxiu / LLUÍS FRANCO

Els punts més problemàtics que ha identificat l’Ajuntament tenen a veure amb la mobilitat –entrades i sortides de les escoles, per exemple– i la seguretat viària, que correspon a la Policia Municipal. “Hem d’entomar les competències pròpies amb tota la força”, ha assenyalat l’alcaldessa. En la mateixa línia, ha demanat al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que posi més mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sabadell, que inclou la ciutat i els municipis de la rodalia.

Reforma prevista a Can Marcet

La prefectura de Can Marcet, situada a Gràcia, es reformarà parcialment aquest any. Cap a finals d’any es remodelarà la planta baixa amb un espai separat per als atestats, separat físicament de l’espai de treball administratiu, amb una nova estètica i mobiliari. L’edifici es va construir l’any 1950 i gran part del seu interior no ha patit cap canvi en dècades. “És un espai molt fred que s’havia de modernitzar”, ha constatat el tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Desenvolupament sostenible i Seguretat, Adrián Hernández.

El tinent d’alcaldessa Adrián Hernández explica la reforma de Can Marcet / V. CASTILLO

La reforma de la seu de Policia Municipal suposa enterrar del tot el projecte de comissaria de Nord plantejat per Farrés en la campanya electoral del 2019 i que va caure després de la Covid. Aquella era una despesa que s’intuïa milionària, a diferència de la reforma prevista a Can Marcet, dotada amb 700.000 euros de pressupost.

En aquesta partida també s’inclou el nou dipòsit d’elements decomissats. Hernández ha explicat que el magatzem actual està en un estat “molt precari” i “fa olor” quan s’ha decomissat marihuana.

Càmeres de videovigilància: la sala des d’on es podrà veure tot Sabadell

Comentaris
To Top