Diners

El teixit empresarial manté l’optimisme per al futur

Empreses, al PAE Sud-Oest, en una imatge d’arxiu / A. TORRES

L’empresariat de Sabadell, i àmbit de la Conca del Ripoll i Riera de Caldes, ha iniciat el 2024 de manera positiva, amb una sensació generalitzada a l’alça respecte a la marxa del negoci, segons es desprèn de l’Enquesta de Confiança i Clima Empresarial, elaborat per la Cambra de Comerç, el Centre Metal·lúrgic, el Banc Sabadell, el Gremi de Fabricants i l’Ajuntament, amb la col·laboració del Consell Intersectorial d’Empresaris (Ciesc) i el suport de l’Idescat.

En aquesta línia, de cara a les expectatives per aquest segon trimestre, l’Índex de Confiança Empresarial puja dels 130,7 als 136,3, el segon valor –no s’assolia des del primer trimestre del 2022– més alt des del 2020, mostra inequívoca que el teixit empresarial se situa a nivells de la prepandèmia.

Les enquestes (326 respostes), realitzades entre el 15 de març de 2024 i l’11 d’abril de 2024 –abans de l’interès del BBVA per absorbir el Banc Sabadell– incideixen en sis qüestions: marxa del negoci, nombre d’ocupats, nivell dels preus de les compres a proveïdors, expectativa sobre l’evolució dels preus, facturació a l’estranger i el grau d’utilització de la capacitat productiva industrial, i on en totes elles han estat positives, de cara al segon trimestre.

Més exportació a la indústria?

Entre algunes d’elles, la marxa del negoci augmenta de -1,7 a +9,7 punts confirmant una recuperació de les valoracions i perspectives empresarials amb l’augment de les respostes optimistes.

Pel que fa a les expectatives de l’exportació per al segon trimestre apunten a una tendència positiva amb un saldo que augmenta de +1,0 a +18,4. Les respostes que preveuen mantenir la facturació a l’estranger són el 70,1% del total, i les optimistes que tenen perspectives a l’alça pugen del 12,2% al 24,1%.

A la indústria i construcció i a la resta de serveis els saldos d’expectatives exportadores s’incrementen força: en el primer cas de -0,8 punts a +24 punts, i en el segon de -11,9 a +21,1 punts. En ambdós sectors les respostes a l’alça superen el 28%.

Finalment, respecte a les expectatives del grau d’utilització de la capacitat productiva industrial registren una millora de +2,1 punts i el percentatge arriba al 78,0%. Aquests percentatges són superiors als del conjunt del sector industrial de Catalunya.

Comentaris
To Top