Ciutat

Els gossos de races ‘perilloses’ busquen família

La protectora d’animals de Sabadell posa el focus en l’adopció de races potencialment perilloses: enguany s’han abandonat 17 a Sabadell

Més de la meitat de les gàbies del refugi d’animals de Sabadell estan ocupades per gossos de raça potencialment perillosa (GPP). Són els que ho tenen més difícil per trobar llar: si bé els cadellets i els gossos petits de seguida troben una nova llar, els de raça potencialment perillosa  i els gossos geriàtrics ho tenen més complicat. Ara viuen 64 gossos d’aquestes races al refugi, el 50,7% dels gossos que viuen a la protectora (126).

Per donar-los a conèixer, el passat cap de setmana la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell va celebrar una jornada amb diverses activitats a la plaça Doctor Robert. “Costa més que la gent s’animi a adoptar-los perquè requereix tràmits burocràtics per ser considerats GPP, i a la protectora viuen molts de llarga estada”, lamenta la Claudia Matheja, responsable del refugi. “Hi ha un fals mite que diu que són gossos problemàtics, la majoria són tranquils”, assegura la responsable. 

Enguany, hi ha 64 gossos potencialment perillosos a la protectora. Al llarg del primer trimestre de 2024, es van abandonar 17 gossos d’aquestes races, i vuit han trobat una nova família, tres d’ells després de passar molts anys al refugi: la Siva, amb 10 anys, la Marca amb 11 anys i la Bruna, amb cinc anys. “Han estat grans èxits”, sosté Matheja. També 10 gossos han pogut tornar a la seva llar d’origen després que els propietaris els recuperessin a la protectora.

En termes generals, l’abandonament el primer trimestre de l’any ha retrocedit lleugerament: fins al mes de març han entrat a la protectora 124 animals – 60 gossos, 63 gats, i una altra espècie d’animal– i han trobat família un centenar d’animals,  39 gossos i 61 gats. També 29 animals van ser recuperats pels seus propietaris. És a dir: les adopcions i recuperacions fins a març superen el nombre d’animals abandonats que arriben a la protectora. 

“Les entrades fins al mes de març són menors que si ho comparem amb altres anys, tot i que al mes d’abril van començar a entrar gatets al refugi”, exposa Claudia Matheja. Esperen, però, que l’estiu no arribi a desbordar la protectora, que va assolir rècords d’abandonament l’any 2022.

Comentaris
To Top