El plat fort de Festa Major. La fideuada popular és un dels
must de la nostra festa i, cada any, uneix entre 2.000 i 3.000 persones al
Parc de Catalunya, on famílies, parelles i grups d’amics busquen l’excusa perfecta per dinar sota l’ombra dels arbres. S'han venut més de 2.300 tiquets, segons l'organització, malgrat que hi havia 3.200 racions disponibles.
Uns plats que s’elaboren amb 375 quilos de fideus, 60 quilos de gambes, més de 170 de calamars i sípia, 30 de pebrots, 6 quilos d’all i 750 litres de brou que es reparteixen en sis paelles gegants. Cada menú té un preu de dos euros i inclou el plat de fideuada, pa, allioli i una beguda. Però Cafès Pont també ofereix una degustació gratuïta de cafè als assistents.
"És un moment per a estar en família, ens encanta venir, és tradició", expliquen la Laia i en Jaume, veïns de la ciutat. Ells són 15 per dinar, i s'organitzen escrupulosament per a que no falti res: "Uns porten les taules, d'altres, les cadires... d'altres, tovallons i coberts", expliquen. I la meitat d'ells fa cua mentre l'altre grup prepara el pica-pica i paren taula. No tohom ho té igual d'organitzat: una parella utilitza un arbust com a taula. "Som només dos, no ens volíem complicar...", diuen.
L'ambient al parc és festiu. Però entre bambolines, l’ingredient secret perquè tot funcioni sobre rodes: la unió i col·laboració dels voluntaris. "Aquí ens ho pasem d'allò més bé. Ens encanta aquesta cita, retrobar-nos", expliquen. Els col·laboradors no han parat de fer-se fotos, brindar amb rebujitos i parlar amb els seus veïns abans de servir les més de 2.000 racions. Aleshores, més d'una trentena de voluntaris han fet files per repartir els milers de plats previstos. Entre els voluntaris, es trobava l'alcaldessa de Sabadell,
Marta Farrés, acompanyada d'altres membres del govern municipal.
[caption id="attachment_313334" align="aligncenter" width="700"]

/ Juanma Peláez[/caption]
L’any passat van ser més de 2.600 sabadellencs –més que a l’edició anterior— els que van gaudir de l’àpat multitudinari. “No va quedar ni un sol fideu pels col·laboradors, això no ho havia vist mai”, recorda la Inés Flores, una de les veïnes i membre de l’agrupació
Andalusa San Sebastián de los Ballesteros que fa anys que ajuda a repartir plats entre els assistents.
[caption id="attachment_313336" align="aligncenter" width="700"]

/ Juanma Peláez[/caption]
La rebotiga: una trentena de voluntaris ho fan possible
La Inés va començar a col·laborar amb la fideuada fa més de vint anys, amb la primera edició, quan no es repartien fideus sinó paella. Aleshores, moltes entitats de la ciutat aportaven voluntaris per a repartir els milers de plats que surten de les tres paelles gegants i dues de mitjanes.
Ara, només són els Ballesteros els que estan al càrrec del voluntariat: “
Cada any ens unim 30 persones i ajudem a repartir el menjar, servir l’allioli...”, exposa Flores. Això sí, sempre ben servits: des de les 12 h del migdia s’instal·len al costat de les paelles amb un bon pica-pica per fer passar la gana i el seu tradicional Rebujito.
“Abans de repartir quasi 3.000 plats, hem d’anar servits”, bromegen. Mentre els comensals agafen lloc sota l’ombra d’un arbre o improvisant una taula al bell mig del parc, els col·laboradors es coordinen perquè no falli cap detall.
"Som part de Sabadell"
L’àpat l’elabora una empresa especialitzada, mentre la trentena de voluntaris per a repartir els plats i comprovar que tot estigui en ordre. “Nosaltres som part de Sabadell, ens sentim de la ciutat i per això ens agrada ajudar i treballar pels nostres veïns”, exposa
Joaquin Lesmes, president de l’entitat. Una reflexió compartida per Flores, que afirma que el més agraït és retrobar-se amb antics amics, veïns i coneguts.
“Sé que avui em trobaré amb gent que només veig d’any en any, a la fideuada. I estic il·lusionada”, sosté. Però el motor que l’anima a participar any rere any, sense excepció, és “l’ambient d’ajuda, companyonia i de comunitat que s’hi respira”. Sent que forma part de l’engranatge d’una roda que permet que tot funcioni.
Més gastrononomia: els menjaflams i els titius
El concurs de
menjaflams i de
titius ha tornat a deixar xifres sorprenents a l'espai de les Barraques. La categoria infantil del concurs ha deixat un guanyador, que ha engolit un flam en poc més de quatre segons. La categoria dels joves i adults tampoc ha deixat indiferent el públic: un sabadellenc s'ha empassat un flam de més d'un quilo. I el rècord de titius ha quedat fixat en 147 titius.
https://www.diaridesabadell.com/2023/09/02/fideuada-popular-festa-major-sabadell/