Ara fa setanta anys, el Banc Sabadell inaugurava la seva primera oficina de propietat, fita que servia per deixar, diverses dècades després, l’edifici del Gremi de Fabricants, allà on l’entitat va començar la seva activitat. “És una fita en la nostra història que compartim indubtablement amb la ciutat de Sabadell i els sabadellencs i sabadellenques, perquè aquí és on el banc va forjar els seus fonaments per convertir-se en la gran entitat internacional que és el dia d’avui. Per al Banc Sabadell és tot un honor mantenir el segell “Sabadell”, del que ens sentim enormement orgullosos”, explica Xavier Comerma, director Territorial de Catalunya.
A l’acte d’inauguració d’aquell dissabte de juny van assistir-hi nombroses personalitats de l’àmbit polític, entre les quals, l’alcalde de Sabadell Josep Maria Marcet; de l’àmbit empresarial i econòmic, encapçalades pel director del Banc d’Espanya, Josep Maria Mas-Sardà, així com representants de les entitats més rellevants de la ciutat –Cambra de Comerç, Gremi de Fabricants, Cambra de la Propietat, Fundació Bosch i Cardellach, Escola Industrial, Escola Oficial de Comerç, entre altres–.
[caption id="attachment_305970" align="aligncenter" width="561"]
Aleshores, el Consell d’Administració del Banc Sabadell estava presidit per Ferran Casablancas; el vicepresident Bonaventura Brutau; els consellers delegats Joan Crusafon, Joaquim Garriga i Miquel Fonolleda; el secretari Joan Llonch i el vicesecretari Narcís Nonell.
En l’actualitat, a la 900 hi treballen més de 100 persones, repartides en les àrees de comercial, grans empreses, equips d’empreses, banca privada i banca de patrimonis. “La nostra història s’explica conjuntament amb la de la ciutat, aquí és on hem construït la nostra identitat, començant per l’afany d’aquell grup de 127 empresaris sabadellencs de l’esfera industrial i mercantil, i seguint per l’objectiu d’assolir el progrés econòmic i social de la comarca gràcies al desenvolupament del teixit productiu”, afegeix Comerma.



L’edifici, que va ser dissenyat per l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, està catalogat en el Pla Especial urbanístic de protecció del Patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, arqueològics i ambientals de Sabadell (PEPS) com a patrimoni arquitectònic. La seu històrica del Banc reuneix els cinc valors de preservació –urbanístic, sociocultural i etnològic, paisatgístic, arquitectònic i històric, aquest darrer pel moment de la seva construcció que travessava la ciutat, en l’àmbit econòmic, industrial i comercial–. “D’aquí neixen els nostres valors i el nostre saber fer, que es mantenen intactes des de llavors. Les empreses són el motor de l’economia i representen una part fonamental de la nostra activitat, especialment les pimes, perquè actualment dues de cada tres empreses catalanes confia en nosaltres", finalitza el director Territorial de Catalunya.