La penetració del vehicle elèctric entre els sabadellencs que el passat 2024 van comprar un turisme o tot terreny en un concessionari de la ciutat continua sense alçar el vol. De les 3.624 matriculacions, només 229, un 6,3%, van ser de vehicles electrificats, molt lluny dels objectius de la Unió Europea, però prop d’un punt per sobre la mitjana catalana del 2023, segons el darrer informe del RACC, sobre l’estat del vehicle elèctric. “L’elèctric continua lluny dels objectius de la Unió Europea. La matriculació dels vehicles electrificats ha perdut empenta. És imprescindible l’aprovació d’un nou pla d’ajudes MOVES que ajudi a arribar als objectius europeus, i que aquest evolucioni cap a ajudes directes al comprador”, alerta el portaveu i secretari general de la Patronal Catalana de la Distribució de l’Automoció, Fecavem, Joan Blancafort.
Malgrat que les matriculacions dels elèctrics han crescut un 10,63% respecte del 2023, l’opció preferida dels sabadellencs continua sent el motor de gasolina, que va representar més de tres de cada deu matriculacions durant el 2024, mentre que l’altra opció convencional, el dièsel, va perdent pistonada, amb una variació interanual del -20,18%. Les altres opcions més sol·licitades han estat les que han combinat gasolina mild híbrid i elèctric, arribant prop de 4 de cada 10 turismes i tot terreny matriculats a Sabadell. “Serà imprescindible que de cara a l’any vinent, el 25% de les matriculacions corresponguin a vehicles elèctrics”, assegura Raúl Morales, director de comunicació de la patronal de concessionaris oficials d’Espanya, Faconauto.

Líders a la comarca
En conjunt, el sector de l’automòbil a Sabadell creix a gran ritme, tancant un 2024 amb xifres envejables. Segons les darreres dades de la Patronal Catalana de la Distribució d’Automoció (Fecavem), a la ciutat es van matricular durant els darrers dotze mesos un 5,63% més de turismes i tot terreny respecte del passat 2023. Un creixement molt per sobre a altres poblacions del Vallès Occidental, com Terrassa (3,74%) o Sant Cugat (-4,58%).
Si comparem les xifres d’enguany amb les del passat 2022, el sector de l’automòbil, que és la primera activitat econòmica per població ocupada (15,96%), l’augment de les vendes encara ha estat més pronunciat, fins al doble dígit (13,37%), molt per sobre, també de les dues altres grans ciutats del Vallès Occidental: Terrassa (10,84%) i Sant Cugat (5,49%).
En clau sabadellenca, els mesos de gener i abril, amb prop de 700 vehicles durant el període esmentat, han ajudat a catapultar les vendes. A Catalunya, es van superar les 121.000 unitats. Segons apunta Joan Blancafort, es valora positivament que de cara al 2025 s’hagi prorrogat l’ajuda Moves III i les desgravacions fiscals: “Evita l’abisme que causaria una aturada de les ajudes. La coneguda pròrroga dels pressupostos no deixa cap altra alternativa i aquest incentiu a la mobilitat elèctrica ha estat sol·licitat per molts, des del primer semestre del 2021”.
Alhora, Blancafort recorda que l’envelliment del parc és el “problema de fons”, i des de Fecavem reclamen “un pla de renovació del parc de vehicles, prenent com a referència el que ja està en funcionament en altres territoris com Galícia, la Comunitat de Madrid, Cantàbria o La Rioja”.

Els més sol·licitats
A Sabadell, durant el 2024, i seguint la tendència del conjunt d’Espanya, el cotxe més matriculat va ser el Dacia Sandero, amb 174 unitats, seguit del Renault Clio (118) i del Hyundai Kona (94). A Sant Cugat, l’Audi Q3 Sportback va ser el més sol·licitat pels santcugatencs, seguit del Model 3 de Tesla i del Toyota Yaris Cross, mentre que a la cocapital, a Terrassa, el podi el van formar el Dacia Sandero, el Seat Ibiza i el Toyota Yaris Cross. Per marques, tant a Sabadell com a Terrassa, Toyota va liderar el mercat, mentre que a Sant Cugat va fer-ho Audi.
En total, a Espanya, del Dacia Sandero es van fregar les 33.000 matriculacions, un 18% més que l’any 2023, seguit del Toyota Corolla, que acabaria essent la marca japonesa més comercialitzada durant el 2024. “Les matriculacions de vehicles han superat, novament, el milió d’unitats, un fet que no succeïa des de 2019. Aquesta fita arriba després d’un període d’incertesa, marcat per un mercat pla durant bona part de l’exercici”, afegeix Morales.
